Logistiek is … Leerzame variatie

De Logistiek Medewerker

De logistieke sector blijft groeien. En dus blijven er mensen nodig om het werk te doen. In deel 2 van een serie over functies in de logistiek vertelt Klaas van der Veen uit het Friese Mantgum hoe hij het vak van logistiek medewerker onder de knie krijgt.

 

 

Klaas (22) werkt sinds anderhalf jaar bij Portena Logistiek in Heerenveen. Na zijn bbl-opleiding Logistiek Medewerker op het Friesland College ging hij hier aan het werk. Het bevalt hem zo goed dat hij hoopt op een vast contract.

 

Wat doe je precies?

“Als logistiek medewerker werk ik in de opslagloodsen. Ik heb verschillende taken. Bijvoorbeeld het laden en lossen van vrachtwagens of het klaarzetten van orders, per postcode, zodat de laadbrief gemaakt kan worden. Of ik zet met een reachtruck pallets in de stellingkasten. En dat is soms best hoog. De reachtrucks waarmee wij werken zijn vanwege de veiligheid begrensd op 11,5 meter hoogte.”

 

Wat heb je tot nu toe geleerd?

“Alles wat met het werk van een logistiek medewerker te maken heeft. En dat is veel. Bijvoorbeeld het werken met een scanner of een pompwagen. En orderpicken. Dat had ik nog nooit gedaan en heb ik hier stapje voor stapje geleerd. Tijdens mijn bbl-opleiding werkte ik ook al vier dagen in de week bij Portena Logistiek. Toen had ik een praktijkbegeleider en dat was heel prettig. Die wist altijd welke opdrachten ik voor school moest doen. En als er in de boeken iets stond dat ik niet begreep, legde hij het me uit.”

Waarom koos je voor Portena als leer- en werkplek?

“Het voordeel van een groot bedrijf als Portena Logistiek is dat je met veel verschillende werkzaamheden te maken hebt. We hebben hier een tiental loodsen en in elke loods ligt iets anders opgeslagen. Fietsen, verpakkingsmateriaal, melkpoeder, patisserie. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat hier. Je werkt dus met diverse goederen. En die variatie is heel leerzaam. Het zorgt ervoor dat je met veel kanten van het logistieke vak te maken krijgt.”

 

Wat vind je nog moeilijk?

“Het werken met het computersysteem en dan vooral het doorvoeren van wijzigingen. Hoe je dat goed invoert, weet ik nog niet precies. Het gebeurt een heel enkele keer dat we een pallet kwijt zijn en dan kun je dus op zoek naar de pallet met de juiste barcode. Meestal staat die wel in de buurt van waar hij hoort te staan. Vaak heeft een collega hem op vierhoog in de stellingkast geplaatst en per ongeluk op driehoog ingescand. Dan moet je dat in het computersysteem aanpassen, zodat we het de volgende keer direct kunnen vinden. Voor het doen van die aanpassingen vraag ik dan mijn voorman of een collega. Binnenkort wil ik dat zelf kunnen.”

 

Wat moet je nog meer leren?

“Het werken met de reachtruck is nog steeds spannend. Je weet hoe een pallet reageert, maar niet altijd wat de lading, die erop staat, doet. En het maakt ook uit hoe hoog die lading is opgestapeld. Twee meter wc-papier reageert anders dan enkele doosjes karton. Extra lastig is het als er folie om een pallet gewikkeld is. Dat schuurt tegen een andere pallet met folie. Daar moet je allemaal rekening mee houden als je het op 10 meter hoogte in een stellingkast schuift. Je wilt niet dat de boel omvalt.”


Wat is het leuke aan dit werk?

“Geen dag is hetzelfde en dat vind ik geweldig. Omdat we zoveel verschillende werkzaamheden hebben, is er veel variatie. Je werkt elke dag met andere goederen, die iedere keer weer anders verpakt zijn. Ook de werktijden variëren. De ene week werk ik vroeg, de andere week laat. Vroeg betekent van halfzeven ‘s ochtends tot halfvier in de middag. En laat is dan van halfvier tot het werk af is. Meestal is dat rond halfeen ‘s nachts. Je werkt niet iedere keer met dezelfde mensen en zo leer je ook veel collega’s kennen. Wel heb je altijd dezelfde voorman. Dat vind ik prettig: dezelfde leidinggevende die je aanstuurt en waar je met vragen terecht kunt.”

 

Hoe zie jij je toekomst?

“Ik hoop dat ik een vast contract krijg bij Portena Logistiek. Ik wil hier graag blijven. Natuurlijk heb ik er over nagedacht om mijn groot rijbewijs te halen, maar dit werk bevalt me uitstekend. Als ze het me aanbieden, wil ik het best halen. Groot materiaal heb ik altijd al mooi gevonden. Vooral vrachtwagens. Dit jaar ben ik voor het eerst naar het Truckstar-festival geweest. Mijn hobby is het maken van modelvrachtwagens. De laatste tijd ben ik daar niet echt aan toegekomen. Met mijn vriendin heb ik net een huis gekocht en in de verbouwing is erg veel vrije tijd gaan zitten.”


Leerwerktraject

Jongeren die een loopbaan in de wagen of in het warehouse leuk lijkt, kunnen via het leerwerktraject van Sectorinstituut Transport en Logistiek het vak in de praktijk leren. Met zo’n traject behaal je een mbo-diploma, terwijl je al meewerkt in een bedrijf. Je krijgt salaris, hebt een spaarregeling en krijgt tot 90 procent korting op je (rij)opleiding. Je kunt onder andere kiezen uit de volgende opleidingen: Chauffeur Goederenvervoer, Planner Wegtransport, Assistent Logistiek Medewerker, Logistiek Medewerker, Logistiek Teamleider, Logistiek Supervisor.

Meer weten? Kijk op stlwerkt.nl/lerenwerken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *