Les op the Greenery Campus

Nieuwe manier van opleiden

Niet meer naar school, maar les op een werkplek. Die nieuwe manier van opleiden krijgt op steeds meer plekken vorm. Zo ook op The Greenery Campus in Barendrecht. Docenten van het Scheepvaart en Transport College geven de ‘schoolse’ theorievakken op locatie. Daar varen de leerlingen wel bij, al stak corona het afgelopen jaar een spaak in het wiel. Docent Johan Irik vertelt.

Laatste instructies

Een woensdag half april. Op de locatie Rotterdam van het Scheepvaart en Transport Collega (STC) bereiden de BBL-studenten van The Greenery zich voor op hun examen. In het praktijklokaal geeft docent Johan Irik (62) de laatste instructies. Hij legt uit welke opdrachten ze zullen krijgen. Heel boeiend is het niet voor de jongeren, want in de praktijk van hun dagelijkse werk hebben ze al vaak genoeg met dit bijltje gehakt. Johan pepert ze vooral in, dat er gelet zal worden op veiligheid. “Dus begin met de pilonnen op te stellen”, tipt hij. “En zorg dat de werkvloer schoon is.”

Ingrijpende gevolgen

Johan heeft zijn BBL’ers dit jaar veel te weinig gezien. “Normaal gesproken zou ik deze studenten vier uur per week op The Greenery lesgeven. En twee van mijn collega’s de andere vier uur van hun ‘schooldag’. Maar door corona kon dat niet meer. We hebben ze online gezien en gelukkig de laatste weken hier op school. Maar het blijft behelpen.” Corona heeft ingrijpende gevolgen voor jonge mensen, ziet Johan aan zijn studenten. De afstand tot school is groter, dus het vraagt van de docenten extra inspanning de leerlingen te bereiken.

Postbode wordt docent

Johan is op latere leeftijd in het onderwijs beland. Hij begon als postbode, bij de PTT, en vertrok er elf jaar geleden als operations manager. Als zzp’er ging hij in het onderwijs aan de slag. Eerst als begeleider BPV (Beroepspraktijkvorming), daarna als docent bij het ROC West-Brabant. Vier jaar geleden begon hij bij het STC, waar hij de logistieke vakken onderwijst en loopbaanbegeleider van de studenten is. Zo is hij ook bij The Greenery Campus betrokken geraakt, een nieuwe vorm van opleiding, onder regie van het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL).

Verschil tussen BBL en BOL

Lesgeven op de werkplek heeft volgens Johan een aantal voordelen. Voor de BBL’ers, “want ze hoeven niet naar school te reizen. Daarnaast is de professionaliteit op het bedrijf beter dan op school. En ze werken met producten en hulpmiddelen die ze in de rest van de week ook gebruiken.” Johan ziet een groot verschil tussen BBL’ers en studenten die de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) volgen. Die laatste leren alles op school. Johan: “BBL-studenten weten wat aanpakken is. Ze zijn gemotiveerder en zelfstandiger.”

Principes van logistiek

Wat kan Johan die BBL’ers dan nog bijbrengen? “De principes van de logistiek. Ik vraag ze tijdens de eerste les altijd: Wat is logistiek? Komen ze met dit en dat. En dan zeg ik: álles is logistiek. Zonder logistiek zouden we hier niet zijn. Want alles moet op de een of andere manier vervoerd worden. Ik vertel ook over de plaats van logistiek in de maatschappij. Bijvoorbeeld zoals toen laatst een vrachtschip dwars kwam te liggen in het Suezkanaal en hoe dat dan hele processen lamlegt.”

Kort maar krachtig

De instructie in het praktijklokaal is kort maar krachtig. Voor de foto wil student Mark van der Steen wel even laten zien hoe hij met de pompwagen een pallet in de oefentrailer zet. Johan kijkt goedkeurend toe. “Dat is ook kenmerkend voor veel BBL’ers: ze hebben alles wat er op een examen gevraagd wordt al vaak in hun werk gedaan. Dus die gaan er wel komen.”


Leren op locatie

‘The Greenery Campus’. Zo heet de nieuwe onderwijsvorm bij The Greenery in Barendrecht. Afgelopen jaar volgden veertien BBL-studenten met succes dit leerwerktraject. Ook komend schooljaar krijgen twintig BBL-leerlingen de mogelijkheid om in een werkomgeving de ‘schoollessen’ te volgen. Zo kan de theorie onmiddellijk in praktijk worden gebracht. Dat vergroot de kans dat studenten binnen een jaar het mbo 2-diploma halen.

De leerling-werknemers zijn in dienst van het Sectorinstituut Transport en Logistiek, dat ze detacheert bij The Greenery of bij dochterbedrijven Dijco en Hollander Barendrecht.

Meer weten? Kijk op stl.nl/greenery

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *