Les in het ‘Westlandklasje’

nieuwe manier van opleiden

 

Silja Hoek – 17 jaar – woont in Dordrecht – volgt de mbo-2 opleiding Chauffeur Wegvervoer aan het Scheepvaart en Transport College (STC) – werkt bij leerbedrijf Van der Slot Logistiek in Rijnsburg.

Niet meer naar school, maar les op een werkplek. Die nieuwe manier van opleiden krijgt op steeds meer plekken vorm. Zo ook in het Westland. BBL-student Silja Hoek vindt het een ideale manier om de theorievakken onder de knie te krijgen.

Elke donderdag vind je Silja (17) uit Dordrecht op de locatie van ABC Westland in Poeldijk. Daar krijgt zij dan les van een docent van het Scheepvaart en Transport College. “De ene helft van de dag hebben we algemene vakken, zoals rekenen en taal”, vertelt Silja. “De rest van de dag is gericht op de theorie voor het rijbewijs en Code 95. De andere vier dagen leer ik het vak bij Van der Slot Logistiek in Rijnsburg. Ik bouw er veilingkarren op voor Aalsmeer en Naaldwijk. En ik rijd intern transport voor klanten van de veiling.”

Lekker dichtbij

Dat Silja chauffeur zou worden, stond al vroeg vast. Ze komt uit een chauffeursfamilie, is in de logistiek opgegroeid. “Na de middelbare school heb ik me opgegeven voor de opleiding Chauffeur Wegvervoer aan het Scheepvaart en Transport College. Omdat ik toen in Naaldwijk woonde, was ABC Westland in Poeldijk lekker dichtbij.”

Anders dan school

Dat de lessen op locatie plaatsvinden, heeft veel voordelen. Silja: “De manier van lesgeven en hoe je in de klas met elkaar omgaat, is anders dan op school. Je helpt elkaar veel meer. Als ik bijvoorbeeld iets van de theorie niet snap, vraag ik het meteen en dan krijg ik duidelijke antwoorden. En je hoeft niet elk uur na de bel naar een ander lokaal met een andere docent.”

Veel vrijheid

Silja’s vaste docent zit twaalf jaar in het onderwijs en komt uit de praktijk. Silja: “Hij is best wel direct en spaart je niet. Dat is volgens hem een goede voorbereiding op de bedrijven waar we straks gaan werken. Maar we hebben ook veel vrijheid. Dat kan, want iedereen is gemotiveerd. Je bent hier omdat je ervoor gekozen hebt chauffeur te worden.”

Online les

Vanwege corona gaan de algemene vakken nu tijdelijk online. Niet ideaal, merkt Silja. “Ik vind het veel lastiger om me online, thuis, te concentreren. En je mist je collega’s. Want online worden de meeste vragen via de chat gesteld, waarbij de camera’s uit zijn. Dan zie je de reacties van je collega’s niet. In het begin van corona was iedereen blij dat je lekker vrij was van school. Nu willen de meesten weer gewoon les, vanwege het sociale contact.”

CBR-achterstand

Nog een corona-gevolg: er is een enorme achterstand bij het CBR. Gelukkig hebben BBL-leerlingen voorrang, maar het duurt allemaal wel langer. Silja: “Eigenlijk wilde ik snel mijn auto-theorie halen. Anders ben je zoveel dingen door elkaar aan het leren. Maar dat duurde te lang. Ik ben nu een half jaar bezig met de aanvraag van mijn eerste theorie-examen. Waarschijnlijk heb ik begin mei mijn Code-95 examen, dat eigenlijk voor december vorig jaar gepland stond. Maar zeker is dat nog niet.”

Droombaan

Uiteindelijk komt het vast goed en zit Silja straks achter het stuur van een grote wagen. Haar droombaan? “Transport van gevaarlijke stoffen. Vanwege de risico’s met de lading, is het heel moeilijk om daarin een leerplek te vinden. Maar ik zie me later toch wel met ADR rijden.”

 


Leren op locatie

De school ‘komt naar je toe’ in het Westland. BBL-studenten aan het Scheepvaart en Transport College (STC) krijgen één dag per week les op de locatie ABC Westland in Poeldijk. Voor de meeste leerlingen is dat lekker dichtbij. Nog een voordeel: door de lessen in een werkomgeving te verzorgen, kan de theorie onmiddellijk in praktijk worden gebracht. Dat vergroot de kans dat studenten binnen twee jaar het mbo 2-diploma halen.

De leerling-werknemers zijn in dienst van het Sectorinstituut Transport en Logistiek, dat ze detacheert bij een van de leerbedrijven.

Meer weten? Kijk op stl.nl/westland

1 antwoord
  1. Etienne van der Wees
    Etienne van der Wees zegt:

    Kees in’t Veen tanktransporten bv is altijd geïnteresseerd om jong talent op te leiden.
    Neem gerust contact met één van onze chauffeurs voor een praatje over ons mooie bedrijf of mail

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *