Lastig lossen?

Wat zijn de moeilijkste losplaatsen van Nederland? Met andere woorden: waar moet je al je stuurmanskunsten en concentratie aanspreken om zonder brokken je lading af te leveren? TON kijkt mee met vakmensen die de uitdaging opzoeken. Deze keer: Hendry de Boer.


Hendry werkt bij AB Texel. Hij komt met zijn bulkwagen vol veevoer op veel verschillende boerenerven.

Naam: Hendry de Boer

Leeftijd: 31 jaar

Woonplaats: Blauwhuis

Beroep: bulkwagenchauffeur

Bedrijf: AB Texel

Loopbaan: havo – opleiding Manager Opslag en Vervoer – distributievervoer bij Veenstra|Fritom in Heeg – sinds 3,5 jaar in dienst bij AB Texel, standplaats Sneek

“Lastig lossen? Bij de boeren op het erf kan het vaak erg lastig zijn. Maar dat vind ik juist het mooie.” Dat laat Hendry de Boer op TON’s Facebookpagina weten. Hendry vult vanuit zijn bulkwagen silo’s met veevoer. De boerderijen bereiken via smalle weggetjes is vaak al een uitdaging. En vervolgens is het af en toe kruip-door-sluip-door op het erf.

Silo’s ‘volblazen’

Een zonnige dag, maar met een striemende noordoostenwind. In de kop van Noord-Holland lost Hendry vanochtend op vier adressen. Bij de eerste, in De Weere, trekt hij toch even een jasje aan. Want tijdens het lossen staat hij achter de wagen om het proces in de gaten te houden. Hier ‘blaast’ hij in totaal zes ton veevoer in twee silo’s; per ton kost dat anderhalf tot twee minuten. Zijn bulkwagen is opgedeeld in negen compartimenten. In elk daarvan zit de afgepaste hoeveelheid die per silo gelost moet worden.

Situatie ter plekke

Op een gemiddelde werkdag bezoekt Hendry tussen de zes en tien boeren. Vaak in Nederland, maar hij komt ook in Denemarken, Duitsland, België en Luxemburg. De navigatie op zijn boordcomputer wijst hem de weg. “Maar ik kijk ook altijd op Google Maps. Op de satellietfoto’s zie je hoe de situatie ter plekke is en waar de silo’s staan.” Vanaf zijn eerste rit, 3,5 jaar geleden, heeft Hendry de losadressen opgeslagen. Het zijn inmiddels 2200 unieke locaties.

Blaffende honden

Hendry somt op wat het lossen lastig kan maken. “Krappe boerenerven, waar het soms centimeterwerk is om op het erf te komen. Silo’s die moeilijk bereikbaar zijn met de vrachtwagen. Blaffende honden, die rond je auto rennen. Al ben ik totaal niet bang voor honden. En als er sneeuw ligt, zie je niet waar de erfverharding is. Daar wil je niet naast komen, want dat zit je vast. Dan zijn er ook nog de kuilen en de hoogteverschillen op de erven, met kans op schades.”

Slang door de stal

Zijn pittigste klus tot nu had hij bij een boer waar ze net bezig waren asbest te verwijderen. Door een communicatiefout verscheen Hendry terwijl dat werk in volle gang was. “Ik kon niet bij de silo komen. Toen heb ik alle slangen aan elkaar gekoppeld, plus de brandweerslang die ik altijd bij me heb. En dat uitgerold door de stal waar koeien liepen, door de stront, tot bij de silo. Al met al veertig meter slang. In plaats van drie kwartier, was ik er 2,5 uur bezig.”

Bon in brievenbus

Wat hem trekt in dit werk? “De zelfstandigheid. Bij losadressen hoef ik me nooit aan te melden. Ik heb op papier staan welke silo’s ik vanuit welk compartiment in de bulkwagen moet vullen. Als ik klaar ben, laat ik de bon achter in een brievenbus of ik leg hem in de schuur. Dan ga ik weer door naar de volgende boer. En daarbij sta ik altijd in een mooie omgeving te lossen, in de landelijkheid, nooit op een industrieterrein.”

Jouw plek in TON

Heb jij ook een lastige losplek? En wil je daarmee in TON? Mail naar info@tonmagazine.nl