Kerst met de hele familie 🎄 Naar de kerk en een lekker toetje
Kerst 2022
Na twee coronajaren kan het weer: kerst vieren aan lange tafels. Alleen een werkrooster kan nog roet in het eten gooien. Lekker eten, het huis versieren of naar de kerk: drie chauffeurs vertellen hoe hun kerstdagen eruitzien dit jaar.
lees ook: Lekker eten met een Engelse touch
lees ook: Geen toeters en bellen, wel een mooie rollade
Naar de kerk en een lekker toetje
Geert Strum – 37 jaar – woont in Middelburg – is 18 jaar chauffeur – werkt 8,5 jaar bij Wielemaker BV, Transport- en containerbedrijf in Middelburg – getrouwd met Petra (37) – drie dochters (13, 10 en 7 jaar)
Werken met Kerst?
Geert: Ik werk in het afvaltransport. Het bedrijf is met de feestdagen gesloten. Alleen als de nood aan de man is, werken we. Het afval halen we na Kerst wel weer op.
Petra: Ik werk in de zorg op een nul-urencontract. Met Kerst moet ik soms wel werken.
Geert: Wij zijn gereformeerd. Eerste kerstdag is voor ons de belangrijkste dag. Als het zou moeten, kan ik op tweede kerstdag wel werken.
Petra: Op zondag gaan we met het hele gezin twee keer naar de kerk. Geert is altijd vrij op zondag. Hij is koster en ik zit in het zangbestuur en het kinderkoor.
Geert: Werken op zondag doe ik niet. Petra moet soms wel werken, maar dat is van een andere orde. Werk in de zorg gaat dag en nacht door. Het is werk voor je medemens.
Petra: Gelukkig is Geert in al die jaren altijd vrij met Kerst. Ook bij zijn vorige werkgevers.
Geert: Hiervoor werkte ik acht jaar bij een drainagebedrijf. Ook op de vrachtwagen. Mijn oudste broer was chauffeur en die heeft mij aangestoken. Als het even kon, ging ik met hem mee. Op mijn negentiende heb ik op eigen kosten mijn rijbewijzen gehaald. Bij Wielemaker ben ik er één jaar tussenuit geweest. Ik reed toen met een LZW-haakwagen met afzetcontainers elke dag hetzelfde rondje. Ik ben toen naar een ander bedrijf gegaan, want ik wilde meer afwisseling.
Petra: Dat was geen succes. Ik wist nooit wanneer Geert thuis zou zijn. Er was geen regelmaat meer. Soms moest hij om tien uur beginnen en dan wist hij niet hoe laat hij thuis zou zijn. Dat gaf ons allebei veel stress.
Geert: Na één jaar belde Wielemaker of ik terug wilde komen. Ik rijd nu al het voorkomende werk met de haakauto en dat maakt het werk leuk en afwisselend.
Een uitbundige of een sobere kerst?
Petra: Ons huis ziet er met Kerst net zo uit als nu.
Geert: Wij hebben geen kerstboom of andere kerstversieringen.
Petra: Natuurlijk nemen de kinderen van school wat kerstknutsels mee. En ik brand wel een kaars, maar dat doe ik ook op andere winterse dagen.
Geert: Zo’n kerstboom heeft niets met het geloof te maken. Het leidt alleen maar af van waar het kerstfeest om gaat: de geboorte van Jezus.
Petra: Rond Kerst krijgen we weer stapels kerstfolders die je aansporen om te kopen.
Geert: Kerst en de andere christelijke feestdagen zijn één groot verdienmodel. Daar doen wij niet aan mee.
Petra: Ik kook wel altijd iets lekkers te koken op eerste kerstdag. Een beetje anders dan wat we normaal eten. En natuurlijk een lekker toetje.
Geert: Op eerste kerstdag gaan we twee keer naar de kerk. Vaak gaan we op tweede kerstdag naar onze familie. Of ze komen bij ons.
Petra: Met Kerst 2020 had het hele gezin corona. Toen waren we de hele periode thuis. Dan heb je toch een heel andere Kerst.
Verwachting voor 2023
Geert: We merken nu al dat alles duurder wordt. Vorig jaar ging onze energiemaatschappij failliet. We zijn toen overgestapt naar een andere maatschappij en moesten per maand 100 euro meer gaan betalen.
Petra: We zijn blij dat we toen voor een vast contract gekozen hebben. Je weet niet wat de energieprijzen in deze onzekere tijden gaan doen.
Geert: We hebben zonnepanelen. En in onze woonkamer staat een elektrisch kacheltje.
Petra: Ik let ook op de prijzen van de boodschappen, maar dat deed ik altijd al. Ik ga naar de markt en doe ook boodschappen bij de boer. Ik zou niet weten wat ik nog meer kan doen.
Geert: Toch hebben wij niets te klagen. Ik denk dat veel mensen in de problemen komen door de stijgende prijzen. En de lonen gaan ook niet echt omhoog.
Petra: Ik koop vaak kleding of spullen voor in huis in de kringloopwinkel. We moeten bewuster omgaan met de aarde en minder verspillen.
Geert: En als ik zie wat voor goede spullen er zitten tussen het afval dat ik vervoer! Sommige producten zitten nog in het plastic en zijn splinternieuw. Dat wordt dan allemaal vernietigd. Zonde.
Petra: In Nederland hebben we het ondanks alles nog steeds goed. Denk eens aan de mensen in Oekraïne waar oorlog is of aan Afrika waar hongersnood is. Wij komen niets tekort. We eten er geen aardappel minder om.
Werken met Kerst – dit zijn de cao-afspraken (2022)
Als je met Kerst moet werken, ben je niet de enige. Met de feestdagen is ongeveer de helft van werkend Nederland vrij. Een kwart zou wel vrij willen, maar moet toch werken omdat collega’s al vrij zijn of omdat er geen vrije dagen opgenomen mogen worden.
De regels
Vrij met Kerstmis of Nieuwjaar? Daar zijn geen wettelijke regels voor. Maar in cao’s is wel een en ander geregeld. Zo ook in het beroepsgoederenvervoer.
Dit zijn de cao-regels die dit jaar gelden. Volgend jaar is dat weer iets anders omdat de kerstdagen dan op maandag en dinsdag vallen. Dit jaar vallen de kerstdagen op zondag en maandag. Onderstaande regels zijn daarop, zo nodig, aangepast:
- Op eerste en tweede kerstdag wordt niet gewerkt “tenzij de aard of het belang van de onderneming zulks vordert”. Voor kerstavond gelden geen aparte regels;
- Als tweede kerstdag geen roostervrije dag is en je hoeft niet te werken, dan worden er per dag 8 diensturen genoteerd. Je krijgt die dag dan dus doorbetaald.
- Moet je op eerste of tweede kerstdag werken? Dan krijg je een toeslag van 100 procent op je uurloon betaald. Die toeslag krijg je altijd betaald voor de gewerkte uren op die dagen. Het is wel van belang dat je in die week al 40 uur hebt gewerkt: het basisuurloon van 100 procent gaat pas tellen voor uren boven die 40. Je kunt trouwens ook kiezen voor een vervangende vrije dag.
- En let op: een dag loopt van 00.00 uur tot 24.00 uur. Dus op kerstavond moet vanaf middernacht hetzelfde worden betaald als op de rest van eerste kerstdag. Om middernacht is het immers al eerste kerstdag.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!