Jonge aanwas zorgt voor frisse wind

Hoe het verder ging met… Chauffeursvereniging De Lichtmis

Chauffeursverenigingen, ze bestaan nog. En er zijn zelfs clubs die groeien. Zoals De Lichtmis in Staphorst. TON sprak in 2014 vier bestuursleden en hernieuwt de kennismaking.

Arjan, Erwin, Peter en Jack praten net als acht jaar geleden bevlogen over hun chauffeursvereniging. De club is de afgelopen jaren met honderd leden gegroeid. Omdat sinds corona het niet mogelijk is grote evenementen te organiseren, kregen alle leden eind vorig jaar een kerstkaart en een presentje. “Als vereniging vonden we dat belangrijk voor de verbinding. We hebben 450 kerstkaarten gevouwen. Bij het rondbrengen merkte ik dat er heel veel jonge chauffeurs met gezinnen lid zijn”, vertelt Erwin.

Mond-tot-mondreclame

Die jonge aanwas is meer dan welkom. Via mond-tot-mondreclame komen ze bij De Lichtmis. Peter: “Als er één jonge chauffeur lid wordt, dan merk je dat zijn collega’s volgen.” Volgens Arjan zorgt dat voor een broodnodige frisse wind. “Omdat de club zo hard groeit met jonge leden, moet je als bestuur met je tijd mee. Die jongeren hebben allemaal een smartphone, waarop ze alles doen. We hebben software aangeschaft, waarmee we kunnen zien wat voor berichten er gelezen worden in de nieuwsbrief en op Facebook. Als vereniging spelen wij daarop in.” 

Winterlichtspektakel

“Ondanks Corona groeien wij nog steeds. En dat terwijl de voetbalverenigingen leeglopen”, zegt Arjan. De pandemie gooide de afgelopen twee jaar veel roet in het eten. Zo is het alweer twee jaar geleden dat De Lichtmis ‘Truck by Night’ organiseerde. Arjan: “We noemen het nu Winterlichtspektakel. Dat was een groot succes. Zo groot zelfs dat we een aantal aanmeldingen van vrachtwagenchauffeurs moesten weigeren.”  In 2021 zijn de commissieleden maanden bezig geweest om de vergunningen voor Het Winterlicht rond te krijgen. Erwin: “Alles was geregeld met de gemeente en toen ging het land op slot. In een klap al die avonden voor niks vergaderd.” 

Nieuwe ideeën

Jack en Peter zitten niet meer in het bestuur. Peter kreeg ander werk in het familiebedrijf. “Ik begin nu veel vroeger. Dat was niet meer te combineren met de vergaderingen van het bestuur, die wel tot tien uur ’s avonds duren. Na tien jaar bestuurslid besloot ik te stoppen. Het was tijd voor jong bloed met nieuwe ideeën.” Arjan vult aan: “Peter was secretaris. Nu de club zo gegroeid is, komt daar meer werk bij kijken. Vooral met het aanvragen van vergunningen, want dat is tegenwoordig een papierwinkel. Daar moet je tijd en energie voor hebben. Mis je een vergadering dan sta je al 10-0 achter. Peter krijgt nog een afscheidsfeestje, maar ook daar is het door corona nog niet van gekomen.”

De mooiste club

Jack is om medische redenen gestopt. Hij heeft in de afgelopen jaren drie keer een burn-out gehad. “Niemand ziet wat aan mij, maar psychisch zit het niet goed. Ik kan het allemaal niet meer handelen. Daarom heb ik mijn functie bij De Lichtmis opgezegd. Nu rij ik wanneer ik mij goed voel. Ik kijk uit naar mijn pensioen. Tot het eind van mijn leven, blijf ik natuurlijk lid van De Lichtmis. Dat is de mooiste club die er is.”

Gemotiveerd blijven

De vier mannen kijken uit naar het moment dat De Lichtmis weer evenementen kan organiseren. Want dat is toch waar een chauffeursvereniging om draait: samenzijn en het gezellig hebben. “Onze nieuwe secretaris is nu al bezig met het papierwerk voor de Truckersdag in september. De vorige was drie jaar geleden. We hopen dat het dit jaar door kan gaan, want anders is het moeilijk om gemotiveerd te blijven”, zegt Arjan. Want die evenementen zijn de kers op de taart. 


De club

Naam: Chauffeursvereniging De Lichtmis
Plaats: Staphorst
Aantal leden: 435
Sinds: 1979
Contributie: 25 euro per jaar
Website: chvdelichtmis.nl

De mensen

Arjan Kuiers – 40 jaar – voorzitter – werkt bij autobergingsbedrijf Hooikammer in Staphorst
Erwin Kuiers – 37 jaar – commissielid – werkt bij autobergingsbedrijf Hooikammer in Staphorst
Peter Stens – 40 jaar – voormalig bestuurslid – werkt bij Transportbedrijf Stens in Staphorst
Jack Knipmeijer – 60 jaar – voormalig bestuurslid – werkt als chauffeur bij Round@bout Transport in Meppel en als touringcarchauffeur bij Gebo Tours in Nieuwleusen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *