Hollen en niet stilstaan

Een ploegje hardlopers vlak voor de start van de Kwintelooyen Winterrun in Rhenen, eind januari. Medewerkers van Van Heugten Transport uit Scherpenzeel. Ze rennen vandaag voor een goed doel en voor de meesten zijn de vijf of tien kilometer ‘een eitje’. Want bij Van Heugten is sporten zo’n beetje bedrijfsbeleid. Niet vreemd dat het ziekteverzuim er laag is en de mensen het er naar hun zin hebben.  

De een sport al zijn hele leven, de ander begon eraan omdat iemand een opmerking maakte over zijn buikje. Er wordt bij Van Heugten Transport niet vreemd opgekeken als je meldt dat je een halve of hele marathon gaat lopen. Of dat je op de mountainbike door de Limburgse heuvels wilt rossen. Integendeel: je krijgt van de baas een ren- of fietstenue en je kunt je aansluiten bij het app-groepje voor hardlopers of voor de mountainbikers. Chauffeur Gert Vermeulen is zo’n fanatieke loper. Hij zegt: “Een sterk lichaam levert een gezonde geest op. Het liefst ga ik het bos in en sjouw met een boomstam op mijn rug. Da’s een natuurlijke wijze van trainen, heb ik geleerd bij kickboksen. Als je mentaal sterk bent, kun je beter tegen de stress.”

Mooie score

Vorig jaar volgden de ruim honderd personeelsleden een vitaliteitscursus. Ter voorbereiding vulden zij de Inzetbaarheidscheck van het Sectorinstituut Transport en Logistiek in. HR-adviseur Saskia van den Broek en directeur Gijs van den Broek waren aangenaam verrast toen zij de uitkomst *) zagen. Bij van Heugten hebben gemiddeld minder mensen stress, ze herstellen beter van hun werk en ze hebben minder pijnklachten. “De mensen zitten hier goed in hun vel en daarin speelt zeker mee dat velen intensief sporten”, vertelt Saskia.

Medewerkers van Van Heugten Transport bereiden zich voor op de Kwintelooyen Winterrun

Vitaliteitsprijs

Net als voor veel andere transportbedrijven is het voor Van Heugten Transport lastig om nieuwe chauffeurs te vinden. “En dus moet je extra zuinig zijn op je mensen”, zegt Saskia. “We zien de gemiddelde leeftijd oplopen; die is nu vijfenveertig jaar. Sinds zo’n anderhalf jaar zetten we echt in op duurzame inzetbaarheid. In 2015 hebben we de Vitaliteitsprijs Midden-Nederland gewonnen en dat inspireerde om nog meer met gezondheid bezig te gaan. De Vitaliteitscursus, aangeboden door KICKwerkt, maakte mensen bewuster hoe ze ervoor staan en wat ze zelf kunnen doen aan hun inzetbaarheid.”

Bier en patat

Het zijn geen blinde fanaten, bij Van Heugten. Chauffeur Henry Westerveld schetst een ontspannen beeld van het sporten. Zijn vader rende altijd. “Die spoort niet, dacht ik. Tot ik acht jaar geleden met een maatje ging hardlopen. Schema gedownload van internet en gewoon beginnen. Eerst een vijf kilometer, daarna opbouwen naar tien, vijftien. En uiteindelijk naar een halve marathon, iets meer dan eenentwintig kilometer. Daarvan heb ik er nu twee gedaan. Niet dat ik zo’n ontzettende fanatiekeling ben, hoor. Ik houd ook van bier en patat. Maar het is leuk. En als het druk is geweest, kan ik even resetten.

Van Heugten Transport staat klaar voor de start van de Kwintelooyen Winterrun, onderdeel van de inzetbaarheid van het bedrijf.

Vasthouden

Iedereen die sport, weet dat je conditie moet onderhouden. Dat geldt ook voor duurzame inzetbaarheid, vertelt Saskia. “We willen dat beleid vasthouden. Dit voorjaar huren we één avond per week de sporthal bij het gezondheidscentrum. Daar kunnen onze medewerkers dan sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut. Voor de chauffeurs die door de week van huis zijn, huren we de sporthal ook nog een uur in het weekend. En in april komt er een vervolg op de Vitaliteitscursus; dan gericht op communicatie.”

Halve triathlon

Eén van de aanstichters van de sportbeleving bij Van Heugten is hoofd planning Dick Stoffelsen. Hij kwam als jochie van dertien al bij het bedrijf, begon er als autowasser. In de jaren tachtig belandde hij via Steef van Heugten – broer van de wereldkampioen zijspancross Ton van Heugten – in de motorcross. “Daar moet je een goede conditie voor hebben, dus toen ben ik gaan hardlopen.” Dick is dat blijven doen en intussen draait hij zijn hand niet om voor een marathon of een halve triathlon. Toch leerde ook Dick nog iets van de Inzetbaarheidscheck. “Lichamelijk was natuurlijk alles prima. Maar ik kwam er wel achter dat ik te veel suiker binnenkrijg. Komt door de multifruit drink die ik gebruik. Dus dat ben ik gaan minderen.”

*) Als medewerkers van een bedrijf de Inzetbaarheidscheck invullen, ziet de werkgever niet de individuele resultaten. Wel krijgt het bedrijf een samenvatting van hoe het er met het personeel voorstaat.

Uithijgen na de Kwintelooyen Winterrun


Gertjan Vonk, 48, woont in Veenendaal, chauffeur, 19 jaar bij Van Heugten Transport Gertjan Vonk, 48, woont in Veenendaal, chauffeur, 19 jaar bij Van Heugten Transport – loopt hard sinds voorjaar 2016 om zijn conditie te verbeteren

Bal gehakt

“Ik ben zelf al een poosje bezig met gezonder leven. Een bal gehakt uit de muur trekken, dat doe ik al een paar jaar niet meer. Ik heb het hier goed naar mijn zin en wil dit werk de rest van mijn leven blijven doen. Als thuis alles goed blijft gaan en hier op het bedrijf ook, dan zal ik niet vertrekken. Thuis is belangrijk; zonder een sterke echtgenote kun je het immers niet volhouden. Wat zo mooi is aan dit werk? De vrijheid, zou je vroeger zeggen. Maar dat is toch wel minder geworden. En de drukte onderweg valt ook niet mee. Je kunt je eigen net zo druk maken als je zelf wilt. Ik probeer mijn werk goed te doen, op een normale manier. Je doet je best, meer kan niet. Zwaar vind ik het werk niet. Als je je spullen bijhoudt, zodat het goed functioneert, heb je de helft al gewonnen.”

 

Jan van Bennekom, 41, woont in Scherpenzeel, magazijnbeheerder, 20 jaar bij Van Heugten Transport Jan van Bennekom, 41, woont in Scherpenzeel, magazijnbeheerder, 20 jaar bij Van Heugten Transport – loopt hard sinds voorjaar 2015 om zich fitter te voelen

Niet meer roken

“Danny, een collega in het magazijn, liep me te dollen. Maakte opmerkingen over mijn buikje. Ik werd inderdaad dikker en voelde me niet helemaal fit. Ben met Danny meegegaan naar de sportschool. Vervolgens ben ik gaan mountainbiken en daarna gaan hardlopen. Ik ben twee jaar geleden gestopt met roken. Dat merk je echt met sporten. Laatst heb ik in Egmond de halve marathon gelopen. Voor volgend jaar staat een marathon in de planning, liefst in het buitenland. Mijn vrouw en twee zonen motiveren me ook heel erg. Die vinden het echt leuk dat ik de knop heb omgezet om fitter te worden. Van sporten word ik rustiger. Ik heb een drukke baan. De balans werk-privé is wel een punt van aandacht. Ik kies er nog weleens voor om een avond te gaan werken, terwijl ik dan eigenlijk zou moeten hardlopen.”

 

Saskia van den Broek, 46, woont in Scherpenzeel, is sinds ruim een jaar 1 dag per week als HR-adviseur bij Van Heugten TransportSaskia van den Broek, 46, woont in Scherpenzeel, vrouw van eigenaar Gijs van den Broek, is sinds ruim een jaar 1 dag per week als HR-adviseur bij Van Heugten Transport (naast haar baan bij ABN-AMRO) – loopt hard om fit te blijven

Conditie

“Bij Van Heugten was er nog niemand voor personeelszaken en daar was wel behoefte aan. Sinds vorig jaar doe ik de functioneringsgesprekken, samen met Dick Stoffelsen, en houd ik me bezig met duurzame inzetbaarheid. Dan begin je natuurlijk met informatie geven over gezond leven en bewegen. Zo staat er nu een mand met fruit op de balie. Genoeg bewegen is heel belangrijk, ook voor chauffeurs die zwaar werk doen. Hardlopen is een makkelijke en snelle manier om aan je conditie te werken. Zelf liep ik al hard, met mijn hond, zo’n zeven of acht kilometer. Begin dit jaar zei een medewerker tegen me: ‘Als jij de tien kilometer gaat lopen, loop ik mee.’ Nou, hier in Rhenen ren ik mijn tweede tien kilometer. Je wordt steeds fanatieker, hè. Het geeft echt een kick.”

 

Henry Westerveld, 38, woont in Veenendaal, chauffeur, 5 jaar bij Van Heugten TransportHenry Westerveld, 38, woont in Veenendaal, chauffeur, 5 jaar bij Van Heugten Transport – loopt hard sinds 2009 omdat het leuk is

Saamhorigheid

“Sporten zorgt voor saamhorigheid, vind ik. Omdat je het samen doet, sla je minder snel over. Er zijn chauffeurs in onze hardloop-appgroep die nooit hadden gedacht dat ze sportschoenen zouden aantrekken. Maar nu doen ze het wel en met veel plezier. Er zit ook een praktische kant aan het hardlopen. Ik ben de hele week van huis. Als je twee dagen thuis bent, waarin je er ook voor je gezin wilt zijn, dan kun je alle tijd gebruiken. Vroeger voetbalde ik altijd op zaterdag. Maar dan ben je de hele dag kwijt. En op de fiets ben je ook drie uur bezig voor wat je in één uurtje eraf rent. Elke zondag loop ik nu een rondje, soms samen met mijn collega Jan van Bennekom.”

 

Dick Stoffelsen, 49, woont in Scherpenzeel, hoofd planning, 30 jaar ‘officieel’ bij Van Heugten Transport (komt er al 36 jaar) Dick Stoffelsen, 49, woont in Scherpenzeel, hoofd planning, 30 jaar ‘officieel’ bij Van Heugten Transport (komt er al 36 jaar) – hardlopen, mountainbiken, racefietsen omdat sporten zo mooi is

Tegen stress

“In mijn werk heb je toch weleens stress. Daarom ben ik veel gaan sporten. Dan raakt mijn hoofd helemaal leeg. Toen ik jong was, liep ik hard om conditie op te bouwen voor de motorcross. Op mijn vijfentwintigste ben ik daarmee gestopt, maar toen mijn vrouw een paar jaar later ging hardlopen, ben ik ook weer begonnen. Alleen … ik liep mijn rondjes maar niet echt sneller. Daarvoor zou je moeten intervallen, maar daar heb ik een hekel aan. Toen zei iemand tegen me: ‘Ga mountainbiken, dat is eigenlijk een constante interval. Na een paar maanden rende ik mijn rondjes drie minuten sneller.”

 

Gert Vermeulen, 57, woont in Scherpenzeel, chauffeur, 16 jaar bij Van Heugten Transport Gert Vermeulen, 57, woont in Scherpenzeel, chauffeur, 16 jaar bij Van Heugten Transport – mountainbiken en hardlopen omdat een sterk lichaam meer aankan

Slijtage

“Ik wil gewoon altijd winnen. Sport is de rode draad in mijn leven. Vanaf mijn vijfde zat ik op voetbal, tot en met het eerste elftal. Heb lange tijd aan kickboksen gedaan. Nu zit ik veel op de mountainbike en loop ik hard. Alhoewel dat lopen de laatste tijd wat minder gaat. Ik voel toch de slijtage, maar dan doe ik gewoon wat rustiger aan. Ik zat met een dikke knie, de dokter adviseerde me goed naar mijn lichaam te luisteren. Dus hier in Rhenen ren ik de vijf in plaats van de tien kilometer. Ik laat de dingen over me heen komen. Ik heb twee keer blaaskanker gehad. Mijn vrouw was bezorgder dan ik. Je moet gewoon de knop omzetten. Over van alles nadenken heeft geen zin. Ik was er wel een half jaar goed ziek van. Maar toen ben ik het sporten ook weer kalm gaan opbouwen.”

Van Heugten Transport

Van Heugten Transport in Scherpenzeel vervoert droge producten naar Frankrijk, Duitsland, Engeland, Oostenrijk en Denemarken. Het bedrijf is gespecialiseerd in pallettransport, vanaf één pallet (groupage) tot full load. Er werken 104 mensen. Van Heugten heeft 53 trucks, 102 trailers, 13.000 m2 warehousing en 400 m2 crossdock.

Doe ook de check

De Inzetbaarheidscheck van het Sectorinstituut Transport en Logistiek is een online test waarmee je snel – en gratis – een beeld krijgt van hoe je ervoor staat. Lichamelijk, psychisch, qua leefstijl en loopbaan. Ook als jij je prima voelt, geeft de check inzicht. Blijkt dat je inzetbaarheid mogelijk risico loopt, dan belt een coach om je uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek. En als je daarvoor openstaat: begeleiding.
Jezelf testen? Ga naar stlwerkt.nl/inzetbaarheidscheck

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *