Hond over de vloer

Een huisdier op de werkplek zorgt voor minder stress. Dat zeggen onderzoekers. Vooral honden hebben een rustgevende invloed. Bij Heitink Transport houden maar liefst drie honden de stemming erin.

 

Even voorstellen

  1. Rex, een terriër van vier jaar. Baasje: Arris van Olst;
  2. Sacha, een ridgeback van anderhalf. Baasjes: Jarno en Marrie Heitink;
  3. Roxy, een jack russell ‘black and tan’ van vier jaar. Baasjes: Jarno en Marrie Heitink.

De drie honden dartelen vrolijk rond in het kantoor en op het terrein van het transportbedrijf in Kamperveen. Samen delen ze een mand en een kussen. Wie daarop ligt, bepaalt de hondenrangorde.

 

Vanzelfsprekend

Samen met zijn vrouw Marrie runt Jarno Heitink (36) ruim 12,5 jaar Heitink Transport. Het wagenpark omvat op dit moment 25 auto’s; het personeel bestaat uit 36 mensen.

Hoe die honden op de werkvloer belandden? Jarno: “We wonen bij het bedrijf, dus dan gaat dat vanzelf. Toen Arris een paar jaar geleden op de planning kwam werken, nam hij zijn hondje ook mee.”

 

Erfenis

Arris werkt al een jaartje of elf bij Heitink. Eerst als vrachtwagenchauffeur, sinds een paar jaar op de planning. Die overstap maakte hij noodgedwongen. Hij scheidde en kreeg de zorg voor zijn twee kinderen. Daarom wilde hij een regelmatiger leven. “Rex is een erfenis uit de scheiding”, vertelt Arris. Het beestje was eigenlijk van zijn ex, maar bleef bij hem achter. Elke dag gaat Rex mee naar de zaak. Als Arris ‘m niet meeneemt, is het hondje van slag.

Loops

Geeft een hond op de werkvloer inderdaad rust? Op de dag dat TON langkomt in elk geval niet. Sacha is namelijk loops en Rex (die blijkbaar aan grootheidswaanzin lijdt) probeert haar te dekken. Dat geeft nogal wat gedoe. Maar gewoonlijk gaan de honden hun eigen gang. Ze laten zichzelf uit op het bedrijfsterrein en houden gezamenlijk de postbode op afstand.

Relaxed

Arris en Jarno doen samen de planning. Dat is werk dat nooit ophoudt. Jarno: “Als je denkt dat je alles op de rit hebt, verandert er opeens weer iets en begint het van voren af aan.”

“Je hebt hier veel stresssituaties”, vult Arris aan. “Maar”, zegt hij, terwijl hij Rex op schoot neemt: “Kijk maar hoe relaxed we zijn.”

 

Roxy, Nick & Henk

Onder het toeziend oog van Roxy sleutelen Nick Boogmans (rechts) en Henk van Werven in de werkplaats. Nick (32) is chauffeur bij Heitink; op zaterdagen is hij in de werkplaats te vinden. Henk (57) werkt bij Grondverzetbedrijf Van der Werven in Oldebroek en werkt zaterdags als monteur bij Heitink Transport.

 

Rex & Boy

Stagiaire Boy Pleiter (17) wast een van de vrachtwagens. Rex maakt een inspectierondje.

 


Huisdier op het werk

Een huisdier op het werk verlaagt het stressniveau, zorgt voor extra motivatie, maakt werknemers flexibeler, versterkt de communicatie en verhoogt de betrokkenheid*. En dat is nog niet alles. Huisdieren verhogen ook het gevoel van eigenwaarde, verlagen angstgevoelens en negatieve gedachten en ze zorgen ervoor dat mensen beter relativeren. Vooral honden doen het goed. Ze zijn sociaal, op de mens gericht en – groot voordeel – je moet ze uitlaten en dus je werk onderbreken.

Heb jij ervaring met dieren op de werkplek? Mail aan info@tonmagazine.nl

* Dat blijkt uit onderzoek van de Virginia Commonwealth University.


Fotografie: Harry Linker

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *