Hartstikke mooi om te winnen

STL Transport Talent 2021

Tom Vogel: “Hartstikke mooi om te winnen”

Met het idee dat er iets met zijn contract niet in orde is, komt Tom Vogel het terrein van VM Rental in Groningen oprijden. Het verbaast hem dat er zoveel vrachtwagens van collega’s op het terrein staan. Als hij met de broodtrommel onder zijn arm de kantine binnenstapt, schrikt hij als hij ook zijn docent van het Noorderpoort ziet zitten. Zijn verbazing is nog groter als hij hoort waarom hij op kantoor moet komen. Het contract is in orde. Iedereen feliciteert hem. Tom Vogel is STL Transport Talent 2021.


Naam: Tom Vogel
Leeftijd: 19
Woonplaats: Uithuizen
Opleiding: Chauffeur Wegvervoer, ROC Noorderpoort
Vooropleiding: vmbo kader
Werkt bij: VM Rental in Groningen

“Dit had ik echt niet verwacht. Superleuk.” Dat is Toms eerste reactie. Maar zijn broodtrommel heeft hij niet voor niets meegenomen, dus legt hij enkele sneetjes brood op het tosti-ijzer. Tom krijgt een oorkonde, een trofee en een enorme doos vol lekkernijen. Daarna komt ook zijn praktijkopleider met een cadeau en een enorme bos bloemen. Er worden foto’s gemaakt. “Normaal ben ik niet zo van de foto’s. Maar als het moet. Natuurlijk is het hartstikke mooi om zoiets te winnen. Ik ben wel de enige in Nederland.”

Alles zelfstandig

De chauffeur uit het Groningse Uithuizen blijft vrij nuchter onder felicitaties van collega’s. Praktijkopleider Steven Visser vindt de hulde voor zijn pupil terecht. “Hij heeft alles zo verschrikkelijk snel opgepakt. Hij kwam hier anderhalf jaar geleden binnen zonder ervaring op de vrachtwagen en nu voert hij alle werkzaamheden zelfstandig uit. Bijvoorbeeld met een autolaadkraan rijplaten leggen op de lastigste plekken. En ook hier op het depot redt hij zich uitstekend. Of het nu gaat om het afhandelen van opdrachten, heftruck rijden of het maken van bonnen. Hij doet het allemaal.”

Vast contract

Het bedrijf is zo blij met Tom dat hem een contract is aangeboden. Steven: “Zo’n kans laten we niet aan ons voorbijgaan. Het is best lastig om vandaag de dag goede mensen te vinden. Dus als iemand zoals Tom zich aanbiedt, moet je er als de kippen bij zijn. Zo iemand willen wij er graag bij hebben en dus hebben we hem een contract aangeboden. En gelukkig zei hij ja.”

Beetje gevoel

VM Rental is een toeleverancier voor infrastructurele projecten. In de praktijk komt het erop neer dat Tom rijplaten en draglineschotten legt door heel Nederland. Tom: “Voor dit werk moet je een beetje gevoel hebben. Dat begint met het rijden op een heftruck hier op het terrein. Dat deed ik al toen ik nog geen CE-rijbewijs had. Ook met zo’n autolaadkraan gaat het vooral om gevoel. Als je dat niet hebt, is het heel lastig om te leren. Vorige week had ik best een lastig klusje. Toen moest ik rijplaten leggen onder hoogspanningsleidingen. Dat heb ik toen met de afstandsbediening gedaan. Op mijn wagen zit zo’n bediening. Ik moest ook nog keren. Best lastig, maar het is gelukt.”

Theorie gehaald

Over de vraag wat hij moeilijk vond aan de opleiding en het werk, moet Tom lang nadenken. “Uit mijn Cito-toets kwam havo-vwo naar voren, dus het leren ging mij erg makkelijk af. Voordat ik met de opleiding begon, had ik mijn theorie voor het rijbewijs al gehaald. Dat scheelde heel veel, omdat je dan meer tijd hebt voor de opleiding.”

Autolaadkraan

Tom wist altijd al dat hij vrachtwagenchauffeur wilde worden. Het soort chauffeurswerk maakte hem niet zoveel uit. “Als het maar verdient”, grapt hij. Bij VM Rental heeft hij het uitstekend naar de zin. “Ik rij nu met een autolaadkraan en dat vind ik te gek. Het mooiste van dit werk is dat je op plekken komt waar normaal nooit iemand komt. En zeker niet met een vrachtwagen.”

Aan het werk

Maar alle feestelijkheden zijn mooi geweest, Tom mag nog aan het werk. Hij moet twaalf schotten ophalen in Tolbert. Daarna door naar Heerenveen, omdat zijn MAN voor onderhoud naar de garage moet. Dus stapt Tom weer in de cabine en rijdt het terrein af. Zijn wagen volgeladen met bloemen en cadeaus.

 

TOP 3 Talenten

Tom Vogel is hét STL Transport Talent 2021. Hij bleef nipt twee runners-up voor:

– Britt van den Berg (19) uit Zoetermeer. Britt werkt bij Getru Koeltransport in Bleiswijk. Haar praktijkopleider is Mark Hofland

– Jort Scheidsbach (17) uit Druten. Jort werkt bij Simon Loos in Tiel. Zijn praktijkopleider is John van der Leij.


Praktijkopleider van Tom Vogel
Naam: Steven Visser
Leeftijd: 45 jaar
Woonplaats: Joure
Beroep: projectbegeleider

 


STL Logistiek Talent 2021

 

Senna Stienen: “Dit is echt een verrassing”

Thijs Logistiek uit Weert maakt er een klein feestje van. In de grote loods is een vrachtwagen naar binnen gereden en voor de trailer is met europallets een heus podium gebouwd. Ballonnen geven het geheel een feestelijk tintje. Als Senna Stienen binnenstapt, kan ze haar ogen niet geloven. Ze doet zichtbaar moeite om geen traantje te laten. Ze groet haar ouders en vriend en kijkt naar haar collega’s die zich ook in de loods hebben verzameld. Senna Stienen is STL Logistiek Talent 2021.

 Naam: Senna Stienen
Leeftijd: 16 jaar
Woonplaats: Weert
Opleiding: Logistiek Medewerker, Summa College Eindhoven
Vooropleiding: vmbo kader
Werkt bij: Thijs Logistiek Weert, afdeling warehouse

Van alle leerlingen scoorde Senna het hoogst en daarom hoort ze op het podium. Directeur Marius Verschuuren feliciteert haar en overhandigt enkele cadeaus. Zoals een speciaal gemaakt poloshirt en jas met daarop de tekst ‘Logistiek Talent 2021′. “Je bent een topper”, zegt de directeur. En daar is de praktijkopleider van Senna, Michael Bloemers, het helemaal mee eens. “Ze is altijd geïnteresseerd en wil altijd nieuwe dingen leren. Als ze even niks te doen heeft, komt ze naar ons toe en vraagt ze wat ze kan doen. Echt een ongelofelijk goede leerling. Senna werkt hier nu een jaar en ik maak het eigenlijk nooit mee dat iemand in zo’n korte tijd al zoveel taken zelfstandig uitvoert.”

Geen idee

Senna kan het zelf nog steeds amper geloven. “Dit is echt een verrassing voor me. Toen ik hier de loods binnenstapte, had ik natuurlijk geen idee wat me te wachten stond. Ik zag mijn ouders staan en dacht eerst: heb ik iets verkeerds gedaan? Maar toen zag ik het bord van Logistiek Talent en toen wist ik wel wat er aan de hand was.”

Tussenoplossing

Ze is verbaasd dat ze Logistiek Talent is geworden, vooral omdat dit min of meer een tussenoplossing is. Haar ambitie is om vrachtwagenchauffeur te worden. Senna: “Maar daarvoor ben ik nog te jong. Daarom heb ik eerst voor deze opleiding gekozen en ga ik hierna de bbl-opleiding voor vrachtwagenchauffeur doen.”

Actief bezig

Ondanks de ‘tussenoplossing’ gaat Senna elke dag met plezier naar haar werk. “Voordat ik hieraan begon, leek distributie mij niets. Maar ik wist niet dat dit werk, fijnmazige distributie, zo leuk kon zijn. Af en toe heb ik er zelfs aan gedacht of ik dit misschien leuker zou vinden dan op de vrachtwagen. Ik mag graag bezig zijn. Op de vrachtwagen zit je toch heel veel en hier in het warehouse ben je de hele dag lekker actief bezig. Dat vind ik erg leuk. Maar dat houdt me niet tegen om volledig voor het vak van vrachtwagenchauffeur te gaan. Dat is wat ik wil.”

Alle systemen

Dat Senna nu STL Logistiek Talent is, komt ook omdat ze in één jaar tijd enorm veel geleerd heeft. Michael: “In het begin moest ze echt leren om secuur te werken. Bij vrachtwagens die hier binnenkomen, moeten we goed controleren of alle vracht wel aanwezig is. Daar ging ze in het begin nog wel eens te vlug bij langs. Ook het controleren van de CMR kon wel iets nauwkeuriger. Maar dat heeft ze allemaal heel snel opgepakt. Ze doet het nu perfect en ze is thuis in alle systemen waarmee we hier werken.”

Vervolgopleiding

Bij Thijs Logistiek zijn ze zo blij met Senna, dat ze haar graag willen houden. Daarom hebben ze haar ook voor de opleiding tot vrachtwagenchauffeur een plek aangeboden.

Een aanbod waar Senna graag gebruik van maakt. “Ik heb het hier prima naar mijn zin.”

 

Praktijkopleider van Senna Stienen
Naam: Michael Bloemers
Leeftijd: 27 jaar
Woonplaats: Nederweert
Beroep: logistiek teamleider warehouse

 

 


TOP 3 Talenten

Senna Stienen is hét STL Logistiek Talent 2021. Nummer 2 en 3 zijn:

– Silvan Goosen (16) uit Zwartsluis. Silvan werkt bij Van Dijk Transport in Kampen. Zijn praktijkopleider is Gerwin van Dijk.

– Ruben Hofwegen (18) uit Papendrecht. Ruben werkt bij Dijco Internationaal Transport in Bleiswijk. Zijn praktijkopleider is Bertus Oosterman.


 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *