Gezocht: jong talent

De scholen beginnen weer – en dus ook de opleidingen voor een vak in transport en logistiek. De aanmeldingen daarvoor blijven wat achter. Reden voor Sectorinstituut Transport en Logistiek om een ‘vriendenactie’ te starten. Leerling-werknemers die een vriend of vriendin tippen om zich aan te melden voor een leerwerk-traject krijgen een beloning van 100 euro. Want: in een bedrijfstak die vergrijst, is de instroom van jonge medewerkers belangrijk.

 

Vijftien leerlingen van het Friesland College ontvingen eind juni hun diploma Chauffeur Wegvervoer. Zij kregen van Sectorinstituut Transport en Logistiek een bijzonder cadeautje: een jaar gratis lidmaatschap van Chauffeursvereniging Friesland. Klaas de Haan, adviseur werk van het sectorinstituut: “Op die manier willen we onze waardering laten blijken. We moeten zuinig zijn op deze jonge mensen.”

Djurre, Anna en Frank zijn drie van de geslaagden. Zij gaan voor TON op de foto.

 

Met Scania naar Scandinavië

Wie: Djurre Lourens

Leeftijd: 21 jaar

Woonplaats: Burgum

Chauffeur bij: NNRD, Drachten

Djurre rijdt bij afvalinzamelaar NNRD vooral op een walkingfloor-trailer en een kraakperswagen. Als TON hem op de foto zet, komt hij net terug van een rit op Duitsland. Hij heeft het prima naar zijn zin. In de toekomst wil hij zijn vleugels uitspreiden. “Rijden op Denemarken, Zweden, Noorwegen. Het is daar zo’n mooie omgeving. Uiteraard op een Scania.” Djurre weet nog niet of hij tijd zal hebben voor activiteiten van de Chauffeursvereniging Friesland. “Maar ik zal wel eens zien.”

Net als pa en oom

Wie: Anna Bergsma

Leeftijd: 19 jaar

Woonplaats: IJlst

Chauffeur bij: Veenstra|Fritom, Heeg

Voor Anna is met het behalen van haar diploma een droom uitgekomen. Als klein meisje ging zij al vaak met haar vader mee. Die werkt, net als een oom, ook bij Veenstra|Fritom. “Toen ik zelfstandig ging rijden, kende ik al veel laad- en losadressen. Omdat ik er met mijn vader was geweest.” Over het gratis jaar lidmaatschap van de Chauffeursvereniging Friesland zegt Anna: “Altijd leuk om iets cadeau te krijgen.”

Mijn toekomst

Wie: Frank Haan

Leeftijd: 20 jaar

Woonplaats: Bakkeveen

Chauffeur bij: Peter Appel, Drachten

Frank rijdt voor Sligro en levert vooral aan horeca, ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Ook hij wist van kinds af aan wat hij wilde worden. “Zag ik als klein jongetje een vrachtwagen, dan riep ik: ‘Daar wil ik later ook op rijden’. Ik heb het niet van thuis meegekregen, want niemand in mijn familie is vrachtwagenchauffeur. Bij mij in het dorp zit een transportbedrijf. Ik ging wel eens mee en als ik dan in de cabine zat, wist ik: dit is mijn toekomst.” Ook Frank vindt het cadeautje van de chauffeursvereniging leuk. “Maar ik moet nog zien wat ik ermee ga doen.”

 


BESTAANSRECHT

“Met ruim driehonderd leden hebben we over ons ledental geen klagen. Maar als je nu niets doet aan verjonging, dan komt je voortbestaan wel in gevaar. Ook in de toekomst hebben we leden nodig die activiteiten organiseren en de club willen besturen. Als die er niet meer zijn, heb je geen bestaansrecht.”

Ralph van der Laan (46) uit Franeker is sinds ruim een jaar voorzitter van Chauffeursvereniging Friesland. Hij maakt zich zorgen over de vergrijzing die ook de meeste chauffeursverenigingen parten speelt. “We proberen er van alles aan te doen. Zo vierden we vorig jaar ons 35-jarig bestaan in Leeuwarden, met allerlei activiteiten op het Zaailand. Eens per jaar houden we een Open Deuren-dag bij ons verenigingsgebouw. De laatste keer waren er drie rijscholen present, met een les-vrachtwagen. Zo konden mensen zonder groot rijbewijs een keertje op een vrachtwagen rijden, samen met een instructeur uiteraard. Dat was erg succesvol.”

Feestdag

Ralph zoekt met zijn vereniging samenwerking met andere organisaties. Ook met Sectorinstituut Transport en Logistiek. Dat leidde dit jaar dus tot de ‘gratis-lidmaatschap-actie’. En op zaterdag 19 september organiseert de chauffeursvereniging in samenwerking met het sectorinstituut een speciale, feestelijke dag. Alle in 2019 en 2020 geslaagde BBL’ers van het Friesland College zijn dan welkom. Ze kunnen onder ander meedoen aan behendigheidsproeven.

 


Tip een vriend

Ben je enthousiast over wat je doet als leerling-werknemer? En heb je vrienden of vriendinnen die volgens jou ook in transport en logistiek zouden moeten gaan werken? Tip ze om zich aan te melden bij Sectorinstituut Transport en Logistiek en je krijgt 100 euro beloning.

Kijk op stl.nl/leren/ik-ben-leerling-werknemer/Tip-een-vriend-100-verdiend

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *