Gek van trucks

Adil fotografeert zijn toekomst

 

Elk vrij uurtje staat Adil langs de snelweg. Meestal op zijn vaste stek bij de A12, ter hoogte van Gouda, afslag 11. Achter de vangrail, camera in de aanslag, wachtend op een mooie vrachtwagen. Veel passerende chauffeurs kunnen dat ‘gespot’ wel waarderen. Drie keer raden wat Adil ‘later’ wil worden.

Naam: Adil el Khalabbi

Leeftijd: 13 jaar

Woonplaats: Gouda

Opleiding: Wellantcollege, Gouda

Wil worden: vrachtwagenchauffeur

Adil is al zijn hele jonge leven lang gek van trucks. Volgens zijn moeder Nadia was het allereerste woordje dat hij zei: “Graafmachine”. Niet vrachtwagen dus, maar wel een groot en zwaar voertuig. Het zal in zijn genen zitten. Opa was chauffeur, enkele ooms zitten in het transport. “Ik ben met diesel in mijn bloed geboren”, zegt Adil er zelf over.

 

Spiegelreflex

Sinds twee jaar fotografeert Adil met een echte camera, een spiegelreflex van Canon. Omdat de vrachtwagens met zo’n 80 kilometer per uur voorbij zoeven, houdt hij de ontspanner ingedrukt. Zo schiet hij een hele rits foto’s, waar dan hopelijk die ene goede tussen zit.

 

Instagram

Hij heeft inmiddels duizenden foto’s van vrachtwagens. Soms plaatst hij er eentje op Instagram, bijvoorbeeld op #scaniaV8 of #scaniatruckspotting. Want dat vindt hij de mooiste vrachtwagens: de V8-trucks van Scania. “Ze moeten wel een beetje gepimpt zijn, met wat lampjes en luchthoorns.”

 

Lichtsignalen

Hoe kijken vrachtwagenchauffeurs naar zijn ‘gespot’. “De meesten vinden het wel leuk, denk ik. Heel vaak groeten ze, met lichtsignalen of de hoorn. En ik krijg ook reacties op Instagram.” Adil groet altijd terug: zijn rechterhand gaat omhoog, de vingers in het shaka-gebaar.

 

Scandinavië

Het ligt voor de hand wat Adil wil worden: vrachtwagenchauffeur. En dan gaat hij het liefst op Scandinavië rijden. “Daar heb je van die smalle wegen. Dan moet je echt wel kunnen sturen.” Hij zal nog even moeten wachten.


Fotografie: Annelies van ’t Hul

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *