File

Alarmlichten aan. Remmen. En achter aansluiten. Het gevecht om je plekje te behouden begint. Eén invoeger toelaten, oké, de volgende sluit maar weer achteraan! En die BMW die elk klein openingetje pakt om weer twee meter op te schieten, die krijgt al helemaal geen kans! En die appende dame die weer een gat openlaat van vier autolengtes, omdat ze haar mobiel belangrijker vindt dan de doorstroming van het verkeer? Die toeter ik wel vooruit! Een mobieltje vliegt richting de bijrijdersstoel en een verontschuldigend handje in de lucht volgt. Een beetje ruimte voor de motoren maken, zodat ze er rustig tussendoor kunnen flaneren. Met als gevolg een handje of een voet die omhooggaat als bedankje. En dan die gast die over de vluchtstrook rijdt? … Die druk ik de berm in. Kom nou, wat denkt hij wel niet! Wat?! Bestaat deze file alleen maar omdat er aan de andere kant wat gebeurd is!? Rijd door!!!
En zo kan ik nog wel een poosje doorgaan met ergernissen.
Tjonge wat had ik het vroeger druk als ik in de file stond! Belachelijk. Wat ergerde ik me vaak om niks. Althans, dat ben ik later gaan inzien. In het begin was ik er natuurlijk erg op gebrand elke dag die trailer zo snel mogelijk leeg te krijgen. Tja, daar helpt een file natuurlijk niet echt bij. Maar ik heb inmiddels wel geleerd dat je druk maken in de file niks oplevert. Afgezien van een hoge bloeddruk en misschien koppijn. Zoiets moet je leren of verteld worden door een oudere collega die dat door zijn jarenlange ervaring al had ontdekt. Gelukkig kan ik het tegenwoordig ook allemaal wat makkelijker loslaten …, behalve die eikel, die op het laatste moment nog via het verdrijvingsvlak zichzelf ertussen wil proppen. Die claxoneer ik nog met liefde de berm in. Maar voor de rest is het tegenwoordig: alarmlichten aan, remmen en achter aansluiten.
Erik Pathuis (37) uit Winschoten is sinds 2001 vrachtwagenchauffeur en werkt bij Gebr. De Boer Transport in Oude Pekela.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *