Duurzame inzetbaarheid

’t Kan altijd fitter

 

Zo op het eerste gezicht zit er aan Marcel Reuvers geen grammetje te veel. Toch blijkt uit een gezondheidstest dat hij iets te zwaar is. Regelmatiger eten en gezondere tussendoortjes, zo luidt het advies. Marcel werkt nu aan een ‘gezondere ik’.

Een zaterdag, begin dit jaar. Bij zijn werkgever Lubbers Logistics Group in Schoonebeek is er een medewerkersdag, met als motto ‘Gezond en met plezier werken’. Het gaat vooral om de vraag: hoe vitaal ben je? Het programma bestaat uit workshops en een vitaliteitsonderzoek (onderdeel van het PMO, het Preventief Medisch Onderzoek). Ook worden de uitkomsten besproken van de Inzetbaarheidscheck die de medewerkers vooraf online hebben kunnen invullen. Ze kunnen kiezen uit een conditie- of een stresstest of een onderzoek fysieke belastbaarheid. Marcel vindt zichzelf fit genoeg. “Ik ben een beweeglijke jongen, een sporter. Ik loop hard en ben in training voor de sprintversie van de triatlon. Dus kies ik voor de stresstest. Nou, daaruit bleek dat ik heel relaxed ben.”

Slecht eten

Niks aan het handje, zou je dus denken. Zijn bloeddruk, cholesterol en vetpercentage worden gemeten tijdens het vitaliteitsonderzoek in de gezondheidsbus. Met de uitslag gaat Marcel naar een gezondheidskundige. Daar krijgt hij te horen dat hij met zijn 1 meter 89 en 90 kilo iets te zwaar is. Zo’n 85 kilo zou beter zijn. “Ik ben wel van de tussendoortjes”, zegt Marcel. “En achter het stuur zit je maar te zitten. Als je dan slecht eet, komt het niet goed.”

 

Kladblokje

Als je iets aan je leefstijl wilt doen, biedt Sectorinstituut Transport en Logistiek je ondersteuning. Zo krijgt Marcel een coach toegewezen van My daily lifestyle. Die vraagt hem bij te houden wat hij door de dag heen eet. In zijn cabine ligt een kladblokje waarop hij het bijhoudt. “In het begin dacht ik: dat is wel heel veel.” Zijn coach adviseert hem om regelmatiger te eten en als tussendoortje een handje nootjes te nemen, of een stuk fruit. Ook stelt zij een weekmenu op. “De eerste weken had ik daar niet genoeg aan. Als je sport, moet je natuurlijk extra calorieën binnenkrijgen. Dus dat hebben we aangepast.”

 

Sportschool

Hoelang heeft Marcel de coach nodig? “Als ik mijn eigen ritme heb gevonden, kan ik wel zonder haar. Het is echt bedoeld om me uit het verkeerde eetpatroon te halen. En het is een extra zetje in de rug. Want het is moeilijk om jezelf te motiveren.” Naar aanleiding van het werken aan zijn ‘gezondere ik’ is Marcel ook lid geworden van een sportschool met verschillende vestigingen. “Dus dan kan ik ook tussendoor terecht. Laatst was ik te vroeg bij een klant in Almelo. Ben ik daar naar de sportschool gegaan.”

 

Werkdruk

Tijdens de medewerkersdag in februari zijn er workshops over werkhouding, leefstijl en werkstress. “Tijdens zo’n workshop zat je twee uur met negen collega’s in gesprek, bijvoorbeeld over werkdruk. Daar kwam onder andere uit dat mensen zich soms verkeerd benaderd voelen. Als chauffeur ervaar je werkdruk. Je wordt gebeld door de planner, maar je kunt niet sneller dan snel. We zijn dan geneigd om te zeggen dat de planner het niet snapt. Maar die doet ook zijn best en heeft ook te maken met druk. Omdat je tijdens die workshop met chauffeurs en planners bij elkaar zit, kun je je verplaatsen in de ander. Dat heeft wel effect gehad.”


Gedeeld belang

De medewerkersdag was verplicht, voor wat betreft de workshops. Aan het vitaliteitsonderzoek kon je vrijwillig deelnemen. Sommige van zijn collega’s keken daar kritisch naar. Een vrije zaterdag inleveren en dan te horen krijgen dat je te zwaar bent of zou moeten stoppen met roken … daar heeft niet iedereen trek in. Marcel snapt dat wel, maar begrijpt ook waarom zijn werkgever zo’n dag belegt. “Het is gedeeld belang. Als mensen het goed naar hun zin hebben en gezond zijn, heb je automatisch minder ziekteverzuim. Dat is gunstig voor Lubbers. En voor jezelf geldt: als je goed in je vel zit en positief in je werk staat, doe je het fluitend.”

 

Zelf doen

Zijn iets te hoge vetpercentage was wel een verrassing voor Marcel. Het vervolg, de coaching om nog fitter te worden, is een mooie uitkomst. En het blijft een kwestie van zelf doen, vindt hij. “De meeste mensen weten ook wel dat ze minder moeten roken en drinken en meer moeten sporten. Maar als je goede adviezen krijgt, kan je dat net over de drempel helpen.”

Binnenkort staat Marcel aan de start van de sprint-triatlon: 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen, 5 kilometer hardlopen. Gaat hij een mooie tijd neerzetten.


Naam: Marcel Reuvers

Leeftijd: 34 jaar

Woonplaats: Klazienaveen

Werk: chauffeur autolaadkraan

Bedrijf: Lubbers Logistics Group Schoonebeek

 


TON tip

Inzetbaarheidscheck

Gezondheid, zowel lichamelijk als psychisch, is een belangrijk aspect van je inzetbaarheid. Net zoals je leefstijl. Wil je weten hoe jij er wat dat betreft voor staat? Doe dan de Inzetbaarheidscheck van Sectorinstituut Transport en Logistiek. Blijkt uit de check dat je risico loopt? Dan belt een coach je om je uit te nodigen voor een gesprek. En als je daarvoor openstaat: begeleiding.

Inzetbaarheidscheck doen? Ga naar stlwerkt.nl/inzetbaarheidscheck


Fotografie: Harry Linker

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *