Doe Dag voor vmbo’ers

Kijken voordat je kiest

 

Een tikkie onwennig zitten ze met z’n viertjes in een kantoorruimte bij Hoekstra Sneek: Hidde, Ryan, Sterre en Dennis. Vier vmbo’ers die vandaag komen kijken hoe het er in het echt aan toegaat bij een transportbedrijf. Binnenkort moeten ze kiezen. Wordt het transport en logistiek of toch iets anders? Dit ‘werkbezoek’ helpt ze een beetje op weg.

Planning

“Wie wil het even proberen?” Planner Minko Folkertsma heeft zojuist uitgelegd hoe je via het plansysteem routes kunt uitzetten. Op het ene scherm is te zien welke ritten de ruim vijftig vrachtwagens deze donderdag rijden. Op het andere scherm kunnen de leerlingen zelf oefenen met het samenstellen van een route. Hidde wil wel een poging wagen om een vrachtwagen op een logistiek logische manier door Groningen te leiden. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig, maar hij krijgt het toch voor elkaar.

 

Loodsen

Even later loopt het viertal onder leiding van Minko door de laad- en losloods. Ryan en Sterre maken een rondje op de palletwagen. Ook dat is even zoeken voordat ze over de gladde betonvloer zoeven. Vervolgens gaat het groepje door naar de warehouses. Daar is het rustig, want: midden op dag. Ryan kijkt naar goederen die op hoogte staan en wil weten hoe je ze daar vandaan haalt. “Dat is een entresol-vloer”, antwoordt Minko. “Met een heftruck kunnen we daar pallets plaatsen en ophalen.”

On Stage

Hidde, Ryan, Sterre en Dennis zijn op 28 november bij Hoekstra in het kader van een ‘Doe Dag’. Vandaag komen nog zo’n tien vmbo’ers kijken bij het transportbedrijf. Samen met zo’n duizend andere leerlingen bezochten zij een paar weken eerder het On Stage Beroepenfeest Zuidwest Friesland in de Sneker Sporthal. Door heel het land zijn er dergelijke Beroepenfeesten.

 

Netwerken

Die evenementen zijn bedoeld om vmbo-leerlingen te helpen bij hun beroepskeuze. Tijdens een Beroepenfeest ontmoeten zij meer dan tweehonderd beroepsbeoefenaren van bedrijven uit de regio. Het is een soort netwerken tussen leerlingen en vakmensen. De vmbo-ers maken vervolgens een afspraak voor een werkbezoek bij een leerbedrijf, tijdens de ‘Doe Dag’. Het idee is ook dat zij, als het bezoekje over en weer bevalt, contact blijven houden.

 

Evaluatie

Voor Hidde, Ryan, Sterre en Dennis zit de kennismaking met Hoekstra er bijna op. Via de planning leidt Minko zijn jonge gasten terug naar de kantoorruimte, waar hun tassen zijn achtergebleven. Tijd voor een evaluatie. Hebben ze dingen gezien die ze nog niet wisten? Voor Dennis was dat hele planningsgebeuren nieuw. “Dat vond ik wel moeilijk”, zegt hij – en Sterre is het met hem eens. Ook de boordcomputer lijkt zo op het eerste gezicht ingewikkeld, al maakt Ryan zich daar niet druk om. “Ik wil in het veevervoer. Daar heb je geen boordcomputer nodig.” Hij is in elk geval al zeker van zijn keuze.

 

 

Hidde Hoekstra (14) uit Heeg zit op het Bogerman College in Sneek.

“Ik twijfel tussen transport en sport. Of misschien wordt het toch defensie. Maar ik vind het wel moeilijk. Je wilt niet de verkeerde keuze maken.”

 

Ryan Dijkstra (13) uit Bolsward zit op het Marne College in Bolsward.

“Sinds ik me kan realiseren dat je chauffeur kunt worden, wil ik dat ook. Als dat ‘m om de een of andere reden echt niet wordt, ga ik de ICT in.”

 

Sterre Klijnstra (13) uit Sneek zit op het Bogerman College in Sneek.

“Mijn vader en mijn pake zijn ook vrachtwagenchauffeur. Van kleins af aan wil ik dat ook worden. Maar ik twijfel nog wel een beetje. Iets met dieren lijkt me ook leuk. Of kapster. Drie heel verschillende dingen, dus dat is wel een probleem. Want ik moet nu al kiezen.”

 

Dennis Beitsma (13) uit Sneek zit op De Diken in Sneek.

“Ik wil al vanaf mijn zesde vrachtwagenchauffeur worden. Geen enkele twijfel.”

 Partner

Het is belangrijk dat jongeren een bewuste keuze maken voor een vervolgopleiding en beroep. Dat maakt hen gelukkiger en het voorkomt onnodige teleurstelling en uitval. Daarom is Sectorinstituut Transport en Logistiek partner van VMBO On Stage. Bij de Beroepenfeesten en Doe Dagen werkt het sectorinstituut samen met leerbedrijven in de regio.

Meer weten: stlwerkt.nl/leren/leren-werken-bbl

Meer over VMBO On Stage vind je op onderwijsonstage.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *