De pensioentip van Ben

Pensioenconsulent geeft antwoord

Hoe staat het ervoor met je pensioen? Zou je eerder kunnen stoppen met werken? Wat gebeurt er als je gaat scheiden? Je kunt zelf op zoek gaan naar het antwoord op dit soort vragen. Bijvoorbeeld door te kijken op de website van Pensioenfonds Vervoer. Je kunt ook bellen met een van de consulenten van het pensioenfonds. Zij helpen je altijd verder.

Evert, Dries en Arnold krijgen een tip van consulent Ben Kerkhof.

Op de baan en in de kerk

Als Evert van Wincoop (65) niet in zijn cabine zit, is hij vrijwillig aan de slag als koster in de kerk in zijn woonplaats Nijkerk. “Ik hou van die afwisseling. Lekker in mijn eentje onderweg, zonder gezeur aan mijn hoofd. En dan in de kerk juist wel die hectiek van mensen om je heen.”

Tussen de boeren

Evert werkt dertig uur in de week bij Mantrans bv in Renswoude. Van zondagavond tot donderdagochtend vervoert hij pluimvee van Frankrijk naar Duitsland. Hij rijdt al sinds zijn achttiende. Opgegroeid op een boerderij voelt Evert zich het meest thuis tussen de boeren. “Ik heb ook een tijdje op een touringcar gezeten, door heel West-Europa. Leuk om te doen, veel gezien, maar ik ben blij dat ik nu weer lekker op de boer werk. Als je naar het toilet wilt, krijg je de sleutel van het huis. En als je honger of dorst hebt, mag je zelf even naar de koelkast. Het is allemaal zoveel gastvrijer. Lekker slapen naast de schuur op eigen terrein. Daar ben ik echt blij mee.”

Kun je pensioen eten?

In het eerste deel van zijn loopbaan bouwde hij geen pensioen op. Evert herinnert zich de woorden van een oude werkgever nog goed: “Wat is dat, ‘pensioen’? Kun je dat eten?” Inmiddels zit hij ruim twintig jaar bij Pensioenfonds Vervoer. “Als ik straks stop, weet ik niet helemaal hoe mijn pensioen in mekaar zit. Mijn vrouw werkt ook en zal dat dan nog wel even blijven doen. Zij is negen jaar jonger dan ik.” Evert zelf is ook niet van plan om eerder te stoppen. “Ik heb mooi materiaal en een eigen wagen. Als ik minder ga werken, kan dat allemaal niet meer. Ik krijg AOW als ik 66 jaar en 8 maanden ben. Als ik me zoals nu blijf voelen, ga ik daarna ook nog wel door.

Ik ben niet iemand om thuis achter de geraniums te zitten.” Het vrijwilligerswerk bij de kerk wil hij niet uitbreiden. “Ik heb nog wel een kleine wens: een old-timer tractor repareren. Dat is een oude hobby van me.”

Tip van pensioenconsulent Ben: “Je kunt zelf in de planner van Pensioenfonds Vervoer zien wat je verwachte pensioen is. De planner toont standaard het bedrag dat je kunt verwachten als je je pensioen tegelijk laat ingaan met je AOW. Maar je kunt ook heel makkelijk zien wat er gebeurt als je je pensioen naar voren haalt.”

 

 

Oppassen op de kleinkinderen

Dries Hoekert (56) werkt zestien jaar bij Jan Bakker Transport. Twaalf jaar geleden maakte hij om persoonlijke redenen de switch van internationaal chauffeur naar kantoorwerk. “Ik reed tweemaal per week naar Denemarken. En dan nog wat binnenlandse ritjes erbij. Was veel te weinig thuis. Toen ben ik op de planning gaan werken. Daar zag ik niet tegenop. Het was wel fijn dat ik de tijd kreeg om een halfjaar te wennen. Zoals je ziet, ben ik niet meer teruggegaan.”

Dag minder werken

Dries werkt vanaf zijn twintigste in het transport, voornamelijk de agrarische sector. Begonnen bij een loonwerker en zelfstandige bedrijven zit hij nu pas ongeveer achttien jaar bij Pensioenfonds Vervoer. “Mijn kinderen, twee meiden en een zoon, heb ik bijna niet zien opgroeien. Ik was weinig of nooit thuis. Mijn vrouw heeft veel alleen gedaan. Ik heb mezelf voorgenomen mijn kleinkinderen vaker te zien en wilde daarom een dag minder werken. Woensdag is de oppasdag. Mijn vrouw past op en tot voor kort schoof ik dan aan bij het avondeten. Maar ik wilde er de hele dag bij zijn. Dat heb ik in overleg met mijn werkgever kunnen regelen.”

Andere dingen in het leven

Bij Jan Bakker zorgt Dries onder andere voor de planning van de tankauto’s en het seizoenswerk (mestrijseizoen, bietencampagne). Hij combineert die taak met een deel contractbeheer voor verschillende waterschappen. Tegen de tijd dat hij tweeënzestig is, wil Dries misschien wel terug naar een twintig uur-contract.

“Als dat financieel haalbaar is. Er zijn ook andere dingen in het leven dan alleen maar werken om geld te verdienen. In deze functie zie ik me niet doorwerken tot ik AOW krijg. Ik heb wel wat ideeën om mijn taken anders in te vullen en ben natuurlijk benieuwd naar wat dat met pensioen doet. Tien jaar geleden dacht ik daar heel anders over. Ik begreep niet dat je daarover kunt nadenken.”

Tip van pensioenconsulent Ben: “Je geeft aan dat je erover denkt om vanaf je 62e minder te gaan werken. Je kunt dan een deel van je pensioen laten ingaan. Je gaat bijvoorbeeld voor 20 procent of 40 procent met ‘deeltijdpensioen’. Je kunt je deeltijdpensioen stap voor stap verhogen. In één keer helemaal met pensioen gaan vóór je AOW krijgt, kan ook. Ik zeg: kom gewoon eens langs om te kijken wat er kan. Dan kijk ik met je mee.”

 

 

Op termijn afbouwen

Arnold Verhoef (52) uit Woerden rijdt achttien jaar op de vrachtwagen. “Ik werk nu vier jaar bij Snel in Woerden. En dat bevalt prima. Ik hou van afwisseling en daar houden ze hier rekening mee. Stuur mij maar lekker door heel Nederland.” Zo bevoorraadt Arnold tuincentra en bouwmarkten. Overdag rijden en ’s avonds thuis, met sporadisch een overnachting in België. Sinds acht jaar werkt hij 32 uur, een dag minder in de week. “Mijn vrouw kon toentertijd een halve dag extra gaan werken. Om de zorg voor onze drie jongens wat meer te verdelen, ben ik een dag minder gaan werken. Financieel was er dus niet zoveel aan de hand. En ik vond het ook fijn om de opvoeding meer mee te maken. Iets wat ik miste toen ze wat kleiner waren.”

Overstap naar transport
Arnold heeft drie zoons, nu 23, 21 en 19. “Acht jaar geleden moesten ze nog heen en weer gereden worden naar de voetbaltraining. Nu hebben ze hun eigen auto. Maar als je gewend bent aan vier dagen werken, wil je niet meer zo snel terug naar een volledige werkweek. Die ene dag in de week vrij is best lekker.” Arnold begon als automonteur. Op zijn 35ste maakte hij de overstap naar het transport. “Het vak veranderde, van techniek naar meer elektronica en computers. Dat had minder mijn interesse.” In zijn vrije tijd sleutelt hij graag aan zijn luxewagen uit 1998, waarmee hij circuits rijdt.

Tevreden met de vrijheid
“Ik heb mijn pensioen wel eens bekeken, maar weet het niet precies. Ik verwacht dat ik dat de laatste tien jaar wel intensiever ga doen. Zeker weet ik het nu nog niet, maar het kan zomaar zijn dat ik de laatste jaren vóór mijn AOW wat minder wil werken. De volle drukte zal ik niet tot ik AOW krijg kunnen volhouden. Een beetje afbouwen zie ik wel zitten. Of wie weet maak ik nog wel een stap naar wat rustiger werk op kantoor. Alles is mogelijk. Voor nu ben ik tevreden met die vier dagen en de vrijheid die ik voel in mijn wagen.”

Tip van pensioenconsulent Ben: “Ook voor Arnold heb ik de tip om gewoon eens een afspraak te maken met mij of een van mijn collega’s. Dat is gratis en we zetten samen alles op een rij. Je hoeft niet te wachten tot je bijna met pensioen bent. Je kunt langskomen op één van de zes locaties waar we werken. Maar je kunt ook videobellen. Veel mensen vinden dat een prettige manier om zonder reistijd toch samen naar de getallen te kijken.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *