De lastdrager…

“Je kan de richting van de wind niet bepalen maar wel de positie van de zeilen”

Het begon allemaal met Haitze Wiersma. Hij startte 150 jaar geleden een handel in turf. Het vervoer ervan gebeurde met een skûtsje. Die heette ‘de Lastdrager’. Die kreeg die naam omdat het daadwerkelijk de last droeg, maar ook omdat het leven in die tijd zwaar was. Een prachtige allesomvattende naam. Het schip is drie generaties gebruikt. Maar de tijden veranderden en ze zijn later overgestapt naar een vrachtwagen. Hun eerste truck was een Opel Blitz. En later een kwam er een VW T1 pick-up.

Dit mocht ik allemaal leren tijdens een toneelstuk. Toneelstuk, hoor ik je denken… Tja, die zag ik ook niet aankomen. Op uitnodiging van vriend Peter kwam ik terecht op het jubileum van de firma Wiersma in Oudehaske. Bij hun kantoor stonden grote tenten en foodtrucks. Iedereen stond met elkaar te praten en onder het genot van een heerlijke hamburger raakte ik ook al gauw met iemand aan de praat. Erg gezellig.

Op een gegeven moment werden we in een grote tent uitgenodigd. Bij de entree stond een meer dan prachtig gerestaureerde VW T1 pick-up met tank. Precies zoals pake Wiersma had.

Na een bak koffie en gebak kregen we op zeer leuke en originele wijze de geschiedenis van 150 jaar firma Wiersma te zien. In de vorm van dat toneelstuk. Na het applaus volgden nog lovende woorden over dit mooie familiebedrijf.

Toen kwam het mooiste! De onthulling van een nieuwe ‘lastdrager’. Nee, niet die oude skûtsje. Die was helaas al vergaan.
Muziek, flitsende lampen, rook en een groot zwart doek dat langzaam omhoogging onthulde de ‘Lastdrager II’! Een droom van een Scania Torpedo 660. Met op beide zijkanten een afbeelding van de eerste ‘Lastdrager’ en de tekst:

“Je kan de richting van de wind niet bepalen maar wel de positie van de zeilen”

 


Column van Erik Pathuis (42) uit Winschoten is sinds 2001 vrachtwagen- chauffeur en werkt bij Gebr. De Boer Transport in Oude Pekel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *