‘Dat gaat mij niet overkomen’

Pensioenvragen

Rien Schumacher – 65 – is chauffeur bij Zijderlaan– woont in de Bourgogne (Frankrijk) – getrouwd – 3 kinderen – krijgt AOW in juni 2024 (hij is dan 67 jaar)

Ik dacht altijd: ‘Dat gaat mij niet overkomen’

Rien Schumacher woont sinds vijftien jaar in een verbouwd boerderijtje in de Franse Bourgogne. Over anderhalf jaar krijgt hij AOW. Het valt hem mee hoe hoog zijn pensioen is. “In chauffeurscafés hoorde ik verhalen dat het erg tegen zou vallen met het pensioenbedrag.”

Rien rijdt al ruim 40 jaar voor logistiek dienstverlener Zijderlaan in het Zuid-Hollandse Stolwijk. Hij heeft nooit goed naar zijn pensioenpapieren gekeken. “Af en toe trek ik wel een envelop open, maar dan zie ik allemaal regeltjes. Het kan die kant opvallen, maar net zo goed de andere kant. En dan laat ik het maar weer zitten. Ik heb een jonge collega die pas over twintig jaar AOW krijgt, maar hij weet precies hoe het zit. Alles is tegenwoordig digitaal, er is zoveel veranderd.” Rien gaat daarom af op de verhalen die hij van andere chauffeurs hoort. En die voorspellen vaak niet veel goeds over het pensioen.

Schijntje

De praktijk is anders, blijkt tijdens een gesprek met pensioenconsulent Michael Bührs van Pensioenfonds Vervoer. Rien krijgt in juni 2024 AOW en dan heeft hij er maar liefst 46 (ononderbroken) jaren in het vervoer op zitten. Dat levert hem dan inclusief de AOW 2270 netto per maand op. Waarschijnlijk is het bedrag tegen die tijd hoger vanwege aanpassingen van de AOW.

Rien: “Het bedrag valt me mee. Ik had ook het beeld van mijn vader voor ogen, die zijn hele leven geploeterd heeft in een magazijn. Hij sleepte met zakken van 50 kilo. En als je zag wat voor schijntje hij kreeg met zijn pensioen. Ik heb altijd gedacht: ‘Dat gaat mij niet overkomen’.”

Geen schulden

Pensioenconsulent Michael laat Rien zien dat hij de eerste vijf of tien jaar na zijn AOW een hoger pensioenbedrag kan laten uitkeren, om dan na die periode wat minder pensioen te krijgen: “De meeste pensionado’s geven die eerste jaren het meest uit. Je bent dan nog mobieler en hebt meer behoeftes, zoals uit eten gaan.” Maar Rien ziet die mogelijkheid op dit moment niet zitten. “Geld doet me niet zoveel. Ons boerderijtje is afbetaald, ik heb geen schulden meer. Ik vind het fijn om mijn hele pensioen elke maand hetzelfde bedrag te krijgen. Ik wil weten waar ik aan toe ben.”

Zwaarwerkregeling

Rien blijft het liefst op de vrachtwagen rijden tot hij AOW krijgt. Hij wil dus geen gebruik maken van de zwaarwerkregeling. Die regeling houdt in, dat je maximaal drie jaar vóór je AOW mag stoppen met werken en dan 2037 euro bruto per maand krijgt als je 40 uur per week hebt gewerkt. Dat bedrag kun je aanvullen door ook een deel van je pensioen eerder in te laten gaan. Als je gebruik maakt van de zwaarwerkregeling moet je stoppen met werken. En dat is niets voor Rien: “Ik heb het bij Zijderlaan grandioos naar mijn zin. Het is een heel sociaal bedrijf en over het algemeen ga ik fluitend naar mijn werk. Bovendien heb ik drie maanden geleden een nieuwe DAF gekregen. Dat is ook een extra impuls om door te gaan.”

Gek op Zuid-Europa

Fysiek kan Rien het werk nog goed aan. De laatste vijftien jaar rijdt hij potgrond naar tuinders in Frankrijk. De walking floor zorgt ervoor dat de trailer zichzelf lost.

Rien werkt vijf dagen in de week. Hij vertrekt op zondagavond vanuit zijn huis in Frankrijk, vaak geladen met boomschors of papier. En vrijdagmiddag is hij weer thuis in de Bourgogne. Hij was altijd al gek op Zuid-Europa. Zo heeft hij tien jaar op het Spaanse Zaragoza gereden. “Elke keer als ik de Pyreneeën overkwam, werd ik stil van het mooie uitzicht.” Via familie kwam het boerderijtje in Frankrijk in zicht, waar hij nu al vijftien jaar woont met zijn vrouw.

Rien ontvangt straks AOW en opgebouwd pensioen uit Nederland, omdat hij al die tijd in Nederland heeft gewerkt. Het Franse pensioensysteem is heel anders dan in Nederland. In Frankrijk krijgen mensen nu nog vanaf hun 62ste AOW. Maar ook daar wordt gepraat over een verhoging van de AOW-leeftijd.

“Het lijkt heel mooi dat de AOW-leeftijd lager is dan in Nederland, maar de uitkering die je via de overheid krijgt, is volgens mij lager dan bij ons. Heel wat pensionado’s hebben er bijbaantjes om iets bij te verdienen.”

 

Geen zwart gat

Als het aan Rien ligt, blijft hij in Frankrijk wonen. “In Frankrijk hebben mensen nog tijd voor elkaar. Ik vind Nederland achteruitgaan, de mensen zijn onverdraagzaam tegenover elkaar. Het wordt drukker, het is steeds minder leefbaar.” Hij ziet niet op tegen zijn pensioen. “Ik zie het zeker niet als een zwart gat. Dat denken een hoop mensen wel van mij, omdat ik chauffeur ben in hart en nieren. Maar er is meer in het leven. Zoals sociale contacten in het dorp waar ik woon. Daar heb ik nu bijna geen tijd voor. We zijn trouwens echt wel opgenomen in de gemeenschap daar. Pas nog hebben we de nieuwjaarsborrel met een grote groep bij ons thuis gevierd. En ik ga meer timmeren. Dat is mijn grote hobby.”

 


Verschil met Frans pensioensysteem

De regels voor pensioen zijn in Frankrijk anders dan in Nederland. Je krijgt er een pensioen via de overheid. Dat pensioen is een soort AOW. Je krijgt volledige AOW als je 62 jaar bent en 42 jaar hebt gewerkt. Dat wordt steeds moeilijker. Er zijn namelijk net als in Nederland steeds minder werkenden en steeds meer gepensioneerden. En de werkenden betalen – net als in Nederland – de AOW voor de gepensioneerden.

Mensen beginnen ook later met werken. Daarom zijn er in Frankrijk plannen om de AOW-leeftijd geleidelijk te verhogen naar 64 jaar. Ook moet je 43 jaar hebben gewerkt om volledige AOW te krijgen. Sommige werkgevers hebben een eigen regeling die het mogelijk maakt om heel vroeg te stoppen. Veel van die regelingen worden geschrapt. Voor sommige zware beroepen blijven eigen regelingen bestaan.

(Zo is het geregeld in 2023, wanneer dit artikel verschijnt)


Actuele datums van chauffeurscafédagen staan hier op de site van Pensioenfonds Vervoer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *