Code gezond en veilig magazine

Natuurlijk wil je na je werk weer veilig thuiskomen. Arboregels en wettelijke voorschriften helpen je daarbij. Maar uiteindelijk gaat het om de veiligheid van de omgeving waarin je werkt en om je eigen gedrag.
De Code Gezond en Veilig Magazijn is een handig handvat voor bedrijven om het veiligheidsbeleid op te krikken. Bij CEVA Logistics Netherlands is te zien hoe die code in de praktijk uitpakt. 

“We staan hier echt niet allemaal als soldaten op een rij te roepen dat we het hebben begrepen. Zo werkt dat niet. Maar we zijn wel de hele dag met veiligheid bezig. En je let op je collega’s. Als je uitlegt wat er mis kan gaan, luisteren ze eigenlijk altijd. Want iedereen wil aan het eind van de dag thuis met de familie avondeten.” Allround medewerker Luud Berlinger legt uit dat veiligheid en gezondheid bij CEVA Logistics Roosendaal een serieuze zaak is. En ze zijn er met succes mee bezig, zo blijkt ook uit de verkiezing tot ‘Veiligste Magazijn van Nederland 2015’.

‘Showcase’

Als je bij CEVA binnenkomt, moet je uiteraard persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals veiligheidsschoenen en een hesje dragen. En je krijgt een pamflet met aanwijzingen voor als er een calamiteit plaats vindt. Daarin staat ook hoe je te gedragen op de werkvloer. Overdreven? Het is gewoon onderdeel van het bedrijfsbeleid. En de vestiging Roosendaal (in Oud-Gastel) is ook wel een beetje bijzonder. Een ‘showcase’ noemt CEVA het; een voorbeeld van hoe het moet. CEVA Roosendaal voldoet aan de hoge eisen van de Site Classification (SCA), een intern programma van CEVA wereldwijd.
Hier in Roosendaal werken, afhankelijk van het seizoen, tussen de tweehonderdvijftig en vierhonderd mensen. In de andere tien Nederlandse vestigingen zijn het er nog eens tien keer zoveel en totaal telt CEVA wereldwijd 41 duizend medewerkers.

Van Philips naar CEVA

Luud Berlinger (53) uit Roosendaal heeft een lange loopbaan achter de rug. “Ik ben al veertig jaar aan het werk, vanaf mijn veertiende. Moest wel, om voor mijn moeder te zorgen.” Luud begon in een slachthuis. Maakte vervolgens vijfentwintig jaar lampen bij Philips in Roosendaal. In 2010 raakte hij zijn baan kwijt. “Op 16 april was mijn laatste werkdag. Op de 20ste had ik al drie dagen bij CEVA gewerkt, via een uitzendbureau. Ik had bij Philips al wat van de logistiek gezien en dat sprak me wel aan.”

Luud Berlinger, Allround medewerker CEVA.

1-meterregel

Luud (“Ik ben manus-van-alles”) heeft de afgelopen zeven jaar gezien hoe het bij CEVA veranderde. “Toen ik hier kwam, waren er best nog grote risico’s. Ik herinner me dat we begonnen met de 1-meterregel: altijd uit de buurt blijven van alles wat rijdt.” Maar is het niet veel, al die regels en afspraken waaraan je je moet houden? Luud fronst zijn wenkbrauwen. “Je bent er gewoon de hele dag mee bezig. Veiligheid is nummer één bij dit bedrijf. Iedereen houdt toch graag zijn gezonde handen en benen? Nieuwe medewerkers moeten leren hoe het bij ons gaat, voordat ze van start gaan. Sommige komen, nadat ze een tijdje ergens anders hebben gewerkt, weer bij ons terug. Dan vertellen ze hoe blij ze zijn met onze veilige manier van werken.”

Voorbeeldbedrijf

Karel Loeffen (49) uit Ulvenhout luistert naar Luud’s verhaal. Zes jaar geleden kwam hij bij CEVA binnen, waar hij nu Operations Excellence Manager is. Luud’s woorden bevestigen dat ze niet zomaar een voorbeeldbedrijf zijn geworden. Daar heeft Karel nogal wat energie aan besteed. Dat betekent: het werk goed organiseren en zorgen voor gezonde en veilige omstandigheden.

Karel Loeffen, Operations Excellence Manager bij CEVA.

Planborden

Karel laat zien hoe op elke afdeling aandacht is voor betrokkenheid en veiligheid. De namen van de opdrachtgevers hangen aan de wanden van de verschillende afdelingen. Zo hebben de medewerkers ‘gevoel’ bij de producten die ze verpakken of verplaatsen. Overal hangen planborden, waarop iedereen moet en mag inbrengen hoe het werk beter kan. Overal zijn formulieren om onveilige situaties te melden. Gevaarlijke op rood papier: die moeten meteen worden opgelost. Andere op geel: die kunnen iets later worden aangepakt.

Betrokkenheid belonen

Trots laat Karel op een aantal borden de cijfers zien. Hoe door de aandacht voor veiligheid de LTI afneemt, de lost time injury. Dat is het aantal incidenten met verzuim als gevolg. Betrokkenheid bij veiligheid wordt beloond. Als afdeling kun je punten verdienen. Bijvoorbeeld 1 punt als je een ongeluk meldt. En twee punten als je iets meldt wat een probleem zou kunnen veroorzaken. Zo maak je volgens Karel veiligheid meetbaar. En wie het goed doet, kan een beloning verdienen. Bijvoorbeeld een halve dag vrij of een bioscoopbon.

Snel ingrijpen

Karel: “Mensen blijven zo prikkels krijgen. Als ze nooit iets melden, is er iets mis. En als ze vaak iets melden, zijn we goed bezig als bedrijf. Tenminste: als we ook zorgen dat mogelijke problemen snel worden opgelost.” Hij loopt even weg. Een geladen pallet staat op het looppad. Karel grijpt meteen in. Bij CEVA gaan dus ook dingen verkeerd? “Natuurlijk”, zegt Karel, “en dan is het belangrijk dat je snel ingrijpt en het verhelpt.”

Gouden schoen

Op de loopbrug boven de werkvloer hangt aan de wand een bord met sterren. Zes afdelingen ‘vechten’ wie  zich het meest verbetert en veilig werkt. Elke maand zijn er sterren te verdienen. Wie er op jaarbasis de meeste scoort, kan een aardig afdelingsfeestje vieren. Elke maand worden ten overstaan van het hele personeel de sterren uitgedeeld. De winnaar voor veiligheid krijgt een gouden schoen. Karel: “Da’s een oude schoen van mij, die ik goud gespoten heb. Het moet natuurlijk wel leuk blijven. Het gaat er niet om mensen tegen elkaar op te zetten. We willen ze prikkelen om zich in te spannen en nog meer ‘lean’ en veilig te werken.”

Dure ziektedagen

Leuke acties bedenken om aandacht te vragen voor veiligheid. Dat lijkt prima te lukken bij CEVA. Maar moet je dan niet steeds iets nieuws bedenken? Karel: “Dat doen we ook. Maar bij de vaste mensen hier is het belang van veiligheid echt wel doorgedrongen. Veel moeilijker is het om nieuwe mensen, vooral uitzendkrachten, erbij te betrekken. Die komen hier niet binnen en zetten dan veiligheid meteen op één. Daarom krijgen nieuwelingen een mentor die ze helpt en begeleidt om met eenzelfde energie te zorgen dat we veilig en gezond blijven. Want dat is belangrijk. En ja, het levert ook economisch veel op. Bedenk maar eens wat ziektedagen kosten.”

Code als handvat

In Nederland werken ruim 600.000 mensen in een magazijn. Per jaar gebeuren er minstens 150 ernstige ongelukken. Het ziekteverzuim onder magazijnpersoneel is hoog. Met veilig en gezond werken is er veel te winnen.
Met de Code Gezond en Veilig Magazijn (CGVM) hebben bedrijven en medewerkers een hulpmiddel in handen om van hun magazijn een gezonde en veilige werkplek te maken. De CGVM bevat geen nieuwe regels, maar stimuleert bedrijven om een effectief veiligheidsbeleid te voeren. Vooral gedrag en bewustzijn van risico-plekken en situaties zijn daarbij van belang.
CEVA Logistics was betrokken bij het opstellen van de code.
Meer weten en handige tips? Kijk op cgvm.nl 

Verkiezing veiligste magazijn

Wat is het veiligste magazijn van Nederland? Tot 1 juni kunnen bedrijven zich opgeven voor de Prijs voor het Veiligste Magazijn. Een deskundige jury bepaalt wie brons, zilver en goud wint. Daarbij wordt gekeken naar veiligheid op de werkvloer, veiligheidseisen van het management, monitoring en werkklimaat. Er zijn twee categorieën: grote magazijnen met meer dan 25 medewerkers en kleine magazijnen met minder dan 25 medewerkers.
Voor informatie en opgeven: hetveiligstemagazijn.nl

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *