Afvallen doe je niet voor je lol

Inzetbaarheidscheck

Peter Klein Gotink is een grote, stevige vent. Dat komt hem van pas in zijn dagelijkse werk. “Ik doe stadsdistributie. In mijn wagen heb ik gemiddeld lading voor drie of vier klanten. Dat is veel uitstappen en lossen. Dus ik kom ik op een werkdag wel aan mijn beweging.” Desondanks is Peter te zwaar, al zijn leven lang. De Inzetbaarheidscheck wees hem de weg naar afvallen onder begeleiding. En het werkt.

Vijftien kilo
In de afgelopen dertien weken is Peter vijftien kilo afgevallen. Daar is hij trots op. “Ik kamp al mijn hele leven met overgewicht. Heb al eerder geprobeerd om af te vallen. Nu ben ik op de goede weg, dankzij ondersteuning van een diëtiste en een bewegingscoach. Collega’s zien het aan mij. En ik merk het aan mijn kleding. Ik heb al een nieuwe broek moeten kopen.”

Niet verplicht
Dit voorjaar zag Peter op kantoor bij zijn werkgever een poster met de tekst: “Ben jij honderd procent inzetbaar? Ga je nog fluitend naar je werk? En hoe is dat over vijf jaar?” Op deze manier vraagt het Sectorinstituut Transport en Logistiek aandacht voor de online Inzetbaarheidscheck (zie kader). Bakker Logistiek vroeg Peter en zijn collega’s om mee te doen. “Het was niet verplicht. Maar ik heb die check wel ingevuld. Eén van de vragen was of je overgewicht hebt en of je mee wilde doen aan een leefstijlprogramma van 24 weken.”

Poging wagen
Peter ziet zijn kans schoon en wil een poging wagen. Al vanaf zijn veertiende is hij te zwaar. Pogingen om af te vallen mislukken almaar. “Ik dacht al aan een operatie, het laten plaatsen van een gastric bypass. Dat is een maagverkleining. Een collega van me heeft zo’n bypass en zij valt af. Maar ik wilde eerst toch nog dit leefstijlprogramma proberen. Misschien zijn er nu andere inzichten en methodes dan die mijn vroegere diëtisten gebruikten.”

Koolhydraatarm
Deelnemers aan het leefstijlprogramma kunnen kiezen uit twee diëten: koolhydraatarm of ‘meer-bewegen’. Peter kiest voor de koolhydraatarme variant, omdat dat beter te combineren is met zijn werk. “Ik ben springer met een eigen wagen. Dat betekent dat ik geen vaste route en werktijden heb. Dan wordt sporten lastig. En met het koolhydraatarm dieet val je sneller af. Snel resultaat motiveert en dat heb ik nodig. Ik ben namelijk vrijgezel; de motivatie moet helemaal uit mijzelf komen.”

Echte zoetekauw
Het dieet is voor Peter wel een omschakeling. Aardappelen, pasta en rijst zijn taboe. Groenten en fruit staan bovenaan. De witte boterhammen zijn vervangen door speciaal koolhydraatarm bruinbrood. En in plaats van liters cola drinkt Peter nu water. “Ik ben een echte zoetekauw. Omdat ik door heel Nederland rij, kocht ik vaak lekkere streekproducten, zoals een echte Limburgse vlaai of Bossche bollen. Nu neem ik die af en toe mee voor een collega die in Groningen woont. Zelf raak ik het niet meer aan. Mijn tussendoortjes zijn nu paprikaatjes, appels of een koolhydraatarme wrap met zalm. “

“Ik moet de motivatie helemaal uit mezelf halen”

Moeilijke momenten
Verjaardagen en feesten zijn moeilijke momenten. Peter moet dan de verleiding van taart, chips en bier weerstaan. Tot nu toe met succes. Zijn horecaverleden als instellingskok komt hem goed van pas. “Ik ga nu heel bewust om met eten. In plaats van rijst eet ik bloemkoolrijst. En ik werk veel met kruiden.” Hij wil nog minstens twintig tot dertig kilo afvallen. “Ik doe dat langzaamaan. Dankzij de begeleiding van diëtiste en bewegingscoach lukt het mij. En daar ben ik blij mee.”

Coach kijkt mee
Peter heeft een Fitbit aangeschaft. Dat is een apparaat dat je om je pols draagt en dat allerlei gegevens over je activiteiten opslaat. De Fitbit is gekoppeld aan een app. Zo kan Peters bewegingscoach meekijken en zien hoeveel hij op een dag beweegt. “Tijdens het werk is dat meer dan genoeg, maar op vrije dagen schiet het erbij in. Ik heb nu van mijn coach de opdracht gekregen om als ik vrij ben meer te bewegen. Daarom zit ik thuis op de hometrainer. Afgelopen week merkte ik duidelijk dat ik meer energie heb, mij fitter voel en dat het bewegen makkelijker gaat.”

 

Nog lang mee
Of hij er lol in heeft? Peter lacht om de vraag. “Afvallen doe je niet voor de lol. Ik krijg wel een positief gevoel als ik zie dat ik weer kilo’s kwijt ben en dat ik mij fitter voel. Ik ben nog jong en moet nog lang door. Op mijn vijftiende heb ik een zwaar ongeluk gehad en daardoor heb ik last van mijn knieën.. Minder gewicht mee sjouwen is ook daarvoor belangrijk. Ik raad het iedereen aan om mee te doen met het leefstijlprogramma als ze echt willen afvallen. Je moet er natuurlijk wel moeite voor willen doen. Na 13 weken zit ik nu al lekkerder in mijn lijf.”

 


Persoonlijk advies

De Inzetbaarheidscheck is een online vragenlijst over je lichamelijke en geestelijke gezondheid, leefstijl, je werk en je werkbeleving. Nadat je de check hebt ingevuld, krijg je een rapport met een persoonlijk advies. Deze adviezen helpen je om je werk gezond en met plezier te blijven doen.

Blijkt uit de check dat je mogelijk risico loopt? Dan belt een coach van het Sectorinstituut Transport en Logistiek je op voor een persoonlijk gesprek. Jij bepaalt zelf of je hier gebruik van wilt maken. Het gesprek vindt plaats bij jou in de buurt, op een moment dat het jou uitkomt. 

Het kan zijn dat een advies alleen niet genoeg is. Dan kun je ook begeleiding krijgen, Bijvoorbeeld om te stoppen met roken, om af te vallen of om te leren hoe je met stress om kunt gaan. Test, advies en begeleiding zijn kosteloos.
Kijk op stl.nl/inzetbaarheidscheck

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *