Syl’s slimme uitvinding

Wie hoge lasten op een (open) trailer vervoert, kent het probleem. Je gooit de spanbanden over de lading. En plaatst daarna de beschermende pallethoeken onder die spanbanden. Maar het plaatsen van die hoeken is een lastig klusje. Vaak moet je klauteren of met een ladder in de weer. Dan ligt valgevaar op de loer. Het overkwam Syl Wassenaar. Een ongeluk zette hem aan het denken, met een handige uitvinding als resultaat.

De uitvinder
Naam: Syl Wassenaar
Leeftijd: 54 jaar
Woonplaats: Hoorn
Beroep: chauffeur bouwmaterialen

De uitvinding
Een pallethoek die je vanaf het maaiveld op de lading plaatst. Zodat je dus niet meer hoeft te klimmen en te klauteren. Een simpele en slimme oplossing. Met een uitschuifbare steel, waaraan een ‘stemvork’ zit, breng je de pallethoeken omhoog. In die pallethoeken zitten sleuven, openingen waarin de ‘stemvork’ past.
Ook de spanband leg je makkelijker over de hoek, want die kun je nu geleiden.
Multifunctioneel
De uitschuifbare steel (veel gebruikt door glazenwassers) is multifunctioneel. Je kunt hem ook gebruiken als je bij je huifwagen de planken in de uitsparingen wilt leggen zonder halsbrekende toeren uit te halen. En nog een toepassing: met een borstel op de steel maak je in een wip je voorruit schoon.

Hier zie je hoe dat in de praktijk uitpakt.

De aanleiding

Ongeval
“Ik zit zo’n dertig jaar op de wagen. Nooit een ongeluk gehad, tot in 2011. En toen had ik meteen de hoofdprijs. Ik moest een 20-voet open-top container vullen met steenkolen. Met natte handen probeerde ik het zeil van de container te trekken. Dat bleef hangen achter een braam. Ik verloor mijn evenwicht, viel van de vijfde sport van de ladder en brak mijn hielbeen. Dat is zo’n beetje de ergste botbreuk die je kunt oplopen. Hij was op negen plekken doormidden. De orthopeed zei: ‘Houd er maar rekening mee dat je nooit meer zult lopen’.”

Nadenken
“Ik ben drie keer geopereerd; mijn voet is met pinnen vastgezet. Anderhalf jaar heb ik in een rolstoel gezeten. Pas na twee jaar kon ik weer voorzichtig aan het werk. Tijdens die ziekteperiode ben ik gaan nadenken. Er wordt heel veel met pallethoeken gewerkt. In de praktijk is het: zie maar hoe je die op de lading krijgt. Ik vond het vreemd dat er geen hulpmiddel was om die hoeken veilig te plaatsen. Toen ben ik in mijn schuurtje wat gaan knutselen en eigenlijk had ik meteen de oplossing. Het is zo simpel, dat je je afvraagt waarom het niet eerder is bedacht.”

Produceren
“Ik ben redelijk goed met mijn handen, dus met hars en polyester heb ik een paar prototypes van de pallethoek met insteeksleuven gemaakt. Een collega bij Stam Transport gebruikt die nu al enige tijd. Tot zijn tevredenheid. De pallethoeken zijn nog niet in productie. Samen met een compagnon ben ik op zoek naar een bedrijf dat de hoeken wil maken. We hebben er octrooi op aangevraagd en gekregen. We denken dat heel veel transportbedrijven die hoeken zullen gebruiken, als ze eenmaal beschikbaar zijn. Een chauffeur is namelijk met laden en lossen altijd op zoek naar manieren om het zichzelf makkelijker te maken.”

Voordelen
“Waar ik ook nooit bij stilstond: als je met een ladder werkt om de pallethoeken te plaatsen, moet je een keer of twintig die ladder verzetten. Dat kost tijd. Daarbij werk je natuurlijk veel veiliger als je op de grond kunt blijven staan. Zo voorkom je ongelukken en dat scheelt weer ziekteverzuim. Kortom: met deze hulpmiddelen werk je makkelijk, veilig en snel. Zo simpel kan het zijn.”

Fotografie: Hans van der Mast

1 antwoord
  1. Diederik Beuckens
    Diederik Beuckens zegt:

    Goedemiddag,

    Ik zou graag willen weten of ik ergens zo’n pallethoek kan krijgen, ik zou het graag een keer in de praktijk willen testen.

    Met vriendelijke groet,
    Diederik Beuckens

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *