Met zen de weg op

Een paar jaar geleden kreeg Peter van Caulil (50) uit Breda gezondheidsklachten. Het roer moest om. Maar hoe? Al googelend stuitte hij op meditatie. Van ‘driftig baasje’ veranderde hij in een ‘zen-chauffeur’. “Het klinkt zweverig, maar dat is het niet. Ik weet zeker dat veel chauffeurs zen goed kunnen gebruiken.” 

Adrenalinejunk

Peter is 27 jaar vrachtwagenchauffeur. Hij rijdt lange tijd internationaal, maakt extreem lange dagen, vaak onder tijdsdruk. Bovendien is hij een ‘driftig baasje’. Alles moet snel-snel gaan. “Ik was een adrenalinejunk, die tachtig uur per week werkte, met veel koffie en zware shag. Voor de baas was ik door mijn tempo en inzet een goede chauffeur. Als ik thuis was, ontspande ik vaak met flink wat bier of wijn.”
De keerzijde blijkt bij de huisarts. Die constateert overgewicht, een verslechterde longfunctie, te hoge bloedruk, verhoogd cholesterol. “Dat was voor mij reden om onderweg zelf te gaan koken, met meer groente. En ik ging minder alcohol gebruiken en meer sporten.”

Meditatie

Als Peter vervolgens kort na elkaar enkele fikse tegenslagen krijgt (waaronder twee ongelukken met zijn vrachtwagen), gaat de stress niet meer uit zijn lijf. “Ik had weleens gehoord over yoga om te ontspannen. Via internet kwam ik op zen-meditatie. Ik gaf me op voor een introductiecursus bij zen.nl in Breda. Het was of alles meteen op zijn plaats viel. Door zen leerde ik luisteren naar mijn lichaam en beter met mijn emoties omgaan.”
Peter stopt na twintig jaar met het internationale werk. Sinds september 2017 rijdt hij levensmiddelen bij JLN Transport in Etten-Leur. Zo krijgt hij tijd voor een zen-opleiding.

Energie

Peter merkt dat zijn driftige karakter steeds meer verdwijnt. “Driftig zijn betekent in de eerste twee seconden emotie. Daarna komen er negatieve gedachten, die tot niets leiden. Zen leert je beter met emoties en tegenslagen om te gaan. Ben je niet tevreden met je gedrag, dan is zen zeker iets voor jou.”
Volgens Peter kan mediteren ook veel kwalen van binnenuit het lichaam genezen. “Mijn bloeddruk en cholesterolgehalte zijn omlaag gegaan. Ook mijn longfunctie is verbeterd. Dat komt doordat je bij meditatie beter leert ademhalen. Je krijgt ook meer energie. En iedereen kan het leren. Het is niet zweverig of ingewikkeld.”

Filosofie

Zen is ook geen sekte. “Het is geen godsdienst, maar een levensfilosofie die vanuit jezelf komt. Het is een vorm van boeddhisme, die sterk de nadruk legt op concentratie-meditatie. Het doel is om inzicht te krijgen in de eigen aard en zo een bevrijde manier van leven mogelijk te maken. Je krijgt hulp van een leraar, maar je moet zelf je weg vinden. Je vraagt om raad en gaat er zelf mee aan de slag.”

Veranderd

Veel collega-chauffeurs vinden Peter veranderd. “Rustiger en socialer. Soms hoor ik weleens dat ik vroeger na een paar biertjes toch ook weer vrolijk was. Dus waarom dan zen? Maar drinken is verdringen in plaats van oplossen. Je bouwt met alcohol even je spanning af, maar het komt daarna misschien nog wel harder terug.”
Hoewel hij het eerst een tijdje voor zich heeft gehouden, vertelt Peter nu openlijk over zijn ervaringen met zen. “Ook omdat ik ervan overtuigd ben dat zen andere chauffeurs kan helpen tegen stress. Je leert om te gaan met tegenslagen, arbeidsconflicten of zware werkomstandigheden.”

Oplossen

Je opwinden staat een oplossing in de weg, weet Peter inmiddels. “Onder elkaar klagen heeft ook geen zin. Als ik nu een probleem heb, leg ik het voor aan degene die er verantwoordelijk voor is. Eerst laat ik die reageren, terwijl ik probeer om me erin te verplaatsen. Dat brengt me misschien wel op een nieuw idee om het op te lossen. Daarna geef ik zo rustig mogelijk mijn mening. Het is dus niet zo dat ik door zen over me heen laat lopen.”

‘Comfortzone’

Peter is zo door zen gegrepen, dat hij op dit moment een opleiding tot leraar volgt. In juli doet hij examen. “Als stage geef ik sinds half februari op zaterdagmiddagen een zen-kennismakingscursus van zes weken. Ik nodig chauffeurs uit om gratis deel te nemen. Je moet wel even een drempel over, door jezelf open te stellen en uit je ‘comfortzone’ te stappen. Dan pas ervaar je de concentratie-meditatie van zen en kun je erover oordelen.”

Ideaal

Peter timmert met zen aan de weg. Hij heeft een blog, een Facebookpagina en hij bouwt aan een website om meditatiegroepen in de omgeving van Breda bij elkaar te brengen. “In het najaar start ik mogelijk met de mentoropleiding voor chauffeurs. Dat moet ik nog verder uitzoeken. Ik wil graag binnen het bedrijf helpen en begeleiden. Mijn ideaal is: een cursus zen geven die voldoet aan de Code 95-eisen.”


Meer over Peter en zen vind je op zenchauffeur.com

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *